Donald Trump és az amerikai kormányzati leállás miatt nem tudják újrahangolni a GPS-alapú navigációs rendszereket

Gyorsulva vándorol az északi mágneses pólus. Emiatt köthetünk ki autópálya helyett eldugott földutakon.

2019. január 15., 14:25

Szerző:

Rekordideje, 24 napja állnak az amerikai kormányzati szervek - minisztériumok, nemzeti parkok, űrkutatási hivatal  -, mert Donald Trump és a demokrata többségű kongresszus vitája miatt nem hagyták jóvá a hivatalok költségvetését. Az áldatlan állapot okairól bővebben a 168 Óra cikke is foglalkozott.

Bár azt gondolnánk, hogy a kormányzati leállás csak az Egyesült Államokat érinti, valójában közvetlenül a magyarok életét is befolyásolja. Szinte minden magyarországi autós alkalmazza telefonján van külön készülék formájában a GPS-alapú navigációs rendszereket (például Google Maps), azonban sokszor tapasztaljuk, hogy az irányítás pontatlan, nem létező utakra irányít minket, vagy éppen teljesen más irányba küld el. Hibásak lehetnek a mobilalkalmazások is, de a közelmúltban a tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy a hiba nem feltétlenül a mi készülékünkben van.

A navigációs rendszerek ugyanis a Föld északi mágneses pólusát használják fel az északi irány meghatározásához, majd a GPS-műholdak jelei alapján lövik be a megfelelő irányt. A mágneses pólus nem azonos a földrajzi pólussal, vagyis az Északi-sarkkal. A mágneses pólus ettől jóval messzebb található, ráadásul folyamatos mozgásban van.

Ugyanis a pólus helyét a Föld forró magja körül keringő folyékony vas helyzete alakítja ki.

Csakhogy az elmúlt 40 évben az északi pólus vándorlása nagyon felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált. Az biztos, hogy a pólus Szibéria felé vándorol, ám ezt meglepő sebességgel teszi: 15-55 kilométer közti távolságot tesz meg évente. Így viszont a mozgás előrejelzéséhez használt eddigi rendszer használhatatlanná vált. A pólus kiszámíthatatlan mozgása miatt a navigációs rendszereket folyamatosan korrigálni kell, ám alig tudnak lépést tartani vele.

Idén éppen január 15-én került volna sor a mágneses pólus pozíciójához képest a navigációs rendszerek korrigálására, csakhogy a Nature cikke szerint az amerikai kormányzati leállás miatt az újrakalibrálásban együttműködő állami szervek nem tudták elvégezi a feladatot.

Bár a World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ezt a pólus kiszámíthatatlan mozgása miatt 2019-re hozták előre.

Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársa szerint a pólus elmozdulásait nem fogja észlelni az Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége. A Jeges-tengeren azonban nagyobb az esély a navigációs hibákra, így a hajók, a repülők és a tengeralattjárók irányítása pontatlanabbá válhat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.