Robert Mueller különleges ügyész szerint nem igaz, hogy a vizsgálati jelentés teljes felmentést adott volna Trumpnak

2019. július 24., 18:09

Szerző:

Robert Mueller volt különleges ügyész, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője szerint nem helytálló Donald Trump amerikai elnöknek az a nézete, hogy a jelentés teljes felmentést adott volna neki.

Mueller szerdán a képviselőház igazságügyi bizottságában válaszolt a törvényhozók kérdésére az általa vezetett vizsgálóbizottság áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban. Kiemelte, a vizsgálat során nem mentették fel Trumpot az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádja alól.

A jelentés egyértelműen leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem kampánycsapatának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében. Azzal kapcsolatban pedig, hogy vajon az elnök akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az igazságszolgáltatást, a jelentésben úgy fogalmaztak, erre nem találtak elégséges bizonyítékot.

Robert Mueller képviselőházi meghallgatása Robert Mueller képviselőházi meghallgatása
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Arra a kérdésre, hogy a vizsgálat alapján az orosz kormány valamelyik elnökjelölt győzelmét előnyösebbnek tartotta volna-e a saját szempontjából, Mueller igennel válaszolt, és elmondta, ez a jelölt Donald Trump volt.

Mueller a meghallgatáson elmondta, megállapították, hogy az orosz kormány erőteljes és szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba. A vizsgálat során arra összpontosítottak, hogy a rendelkezésre álló bizonyíték elegendő-e ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni a kampánystáb bármelyik tagja ellen összeesküvésben való részvétel címén. A nyomozók arra jutottak, hogy a bizonyíték ehhez nem volt elegendő.  

Mueller nyilvános meghallgatását a képviselőházban demokrata párti képviselők szorgalmazták. A szerdai volt az első alkalom, hogy a volt különleges ügyész törvényhozók kérdéseire válaszolt. Az igazságügyi bizottság után a hírszerzési bizottságban is meghallgatják majd.

Donald Trump egyébként marhaságoknak minősítette a Mueller-jelentésben szereplő, rá vonatkozó megállapításokat Twitter-bejegyzésében. A huszonkét hónapnyi nyomozást lezáró jelentésről ebben és ebben a cikkünkben írtunk.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.