Részletek a Trump elleni vizsgálati jelentésből: az amerikai elnök ki akarta rúgatni az ellene nyomozó ügyészt

Amikor Muellert kinevezték, az elnök azt gondolta, hogy neki befellegzett.

2019. április 18., 21:26

Szerző:

Az amerikai sajtó elkezdte annak a több, mint 400 oldalas jelentésnek a feldolgozását, amelyet a Robert Mueller különleges ügyész által vezetett bizottság készített, hogy eldöntse: Donald Trump amerikai elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást az ellene folyó vizsgálatokban, amelyek azt hivatottak eldönteni, hogy Trump és kampánystábja összejátszott-e Oroszországgal az elnökválasztási kampányban. Trump egyébként látványosan nem működött együtt a bizottsággal.

A Mueller-jelentésről William Barr amerikai igazságügyi miniszter előzetesen azt jelentette ki, hogy nem bizonyította a Donald Trump elleni vádakat. Az amerikai média által átnézett jelentés szerint, amelyet az Index szemlézett, az derült ki, hogy például Mueller csapata azért nem emelt vádat Trump fia, Donald Trump Jr. és a kampánycsapata ellen tiltott kampányfinanszírozás ügyében, amiért részt vettek 2016 júniusában a Trump Towerben tartott megbeszélésen, mert nem tudták bizonyítani, hogy "tudatosan" sértettek törvényt.

Az amerikai igazságügyi miniszter sajtóértekezlete Az amerikai igazságügyi miniszter sajtóértekezlete
Fotó: Erik S. Lesser

Az is kiderült, hogy az orosz hackerek által megszerzett információk (például Hillary Clinton kampányfőnökének, vagy más befolyásos demokrata döntéshozók emailjei) terjesztésében sem volt szerepe Trump kampánycsapata egyetlen tagjának sem.

Azonban kiderült a jelentésből, hogy 2017. májusában, közvetlenül azután, hogy Trump megtudta, hogy az akkori igazságügyi miniszter Robert Muellert nevezték ki különleges ügyésznek,

Trump belesüppedt a székébe, és azt mondta: „Istenem, ez szörnyű. Ez az elnökségem vége. Ezt megszívtam”.

A jelentés szerint ráadásul az amerikai elnök megpróbálta kirúgatni Muellert. Donald Trump kétszer is felhívta otthonában a Fehér Ház jogi főtanácsadóját, Don McGahnt, és arra utasította, hogy valahogy menessze Muellert.

„Hívd fel Rodot (Rod Rosenstein miniszterhelyettest), mondd meg neki, hogy Mueller összeférhetetlen, nem lehet különleges ügyész. Muellernek mennie kell. Hívj vissza, ha megoldottad" - emlékezett vissza az elnök szavaira a jelentés szerint McGahn.

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.