Csáky Pál az MKP választási vereségéről

A múlt hét végén elemezte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, hogy miért vallott kudarcot június 12-én. A két hét előtti választásokon a Bugár vezette új formáció, a Híd-Most párt 8,1 százalékot szerzett, és várhatóan a kormánykoalíció része lesz, míg az MKP 4,3 százalékkal kiesett a parlamentből. Az interjút a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatják végig.

2010. június 23., 13:26

Most sok magyar szavazó értetlenül néz egymásra: tényleg ezt akartuk? - mondta lapunknak Csáky Pál, szlovákiai magyar politikus. – Az új frakcióban hét magyar és hét szlovák nemzetiségű képviselő ül, tehát magyar szavazatokkal szlovák képviselőket is bevittek a parlamentbe. Ennek a törvényhozási klubnak a tárgyalási nyelve a szlovák lesz, s ez eleve rossz politikai sugallat. A szlovákiai magyar közösséget erősen veszélyezteti az asszimiláció: én tehát az ilyen politikai megoldást veszélyesnek és helytelennek tartom.

Csáky szerint egyszerű a magyarázat arra, hogy a Híd-Most, egy kettős identitású párt sikert aratott a szlovákiai választásokon, az MKP pedig kiesett. – Több olyan tényezőt határoztunk meg, amely a mostani kisiklást okozhatta. Hiszen én azt gondolom, hogy nem többről van szó, mint átmeneti kisiklásról. Az első az, hogy az emberek új pártokra akartak szavazni. Kétségtelen, hogy a szlovákiai magyarokban kialakult valamilyen fáradtság, kiábrándultak a kisebbségi egypártrendszerből. Ennek bizonyára vannak vélt okai is a valósak mellett, de a tény ettől még tény marad. Második helyre tenném a már említett magyarországi hatást, az állampolgársági törvényt és a szlovákiai ellenreakcióját, azt a suttogó propagandát, amely megfélemlítette és elbizonytalanította a szlovákiai magyarokat.

Szeretne többet tudni a szlovákiai suttogó propagandáról? A csütörtökön megjelenő 168 Órában elolvashatja, mire gondolt Csáky Pál!