Eddig ismeretlen videó került elő a halálos bukaresti tűzvészről, kitört a botrány Romániában

2019. október 24., 19:27

Szerző:

Egy eddig rejtegetett filmfelvétel került nyilvánosságra a négy évvel ezelőtt a bukaresti Colectiv nevű klubban kitört, 64 áldozatot követelő tűzvészről. A videót a helyszínre érkező mentőegységek egyik tagja készítette, de eddig a hatóságok és a nyilvánosság előtt is rejtve maradt.

A felvétel a Libertatea című bukaresti bulvárlap hozta nyilvánosságra. Azért figyelemre méltó, mert cáfolja a hatóságok korábbi állítását, miszerint a mentőakció professzionálisan zajlott volna. A Collectivben hatalmas káosz volt, az mentésre hivatott egységek szervezetlenül dolgoztak és nem törődtek az emberi életekkel - mondta a felvételt készítő, neve elhallgatását kérő tűzoltótiszt a bulvárlapnak.

A húszperces videón alapján a tűzoltók nem ellenőrizték az öntudatlanul fekvő égési sérültek életjeleit, és nem is próbálták meg újraéleszteni őket. Ehelyett civilek szállították a sérülteket, ráadásul hordágy helyett gyakran raklapokon. Az is hallható, amint a katasztrófavédelem helyettes főparancsnoka, Orlando Şchiopu szitkozódva reagál arra, amikor az egyik tűzoltó azt mondja a másiknak, hogy a halottakat és a reménytelen állapotú sérülteket vigyék egy másik helyre.

– Hagyjátok őket a faszomba!

- mondja erre a parancsnok.

Szakértők szerint a film bizonyítéknak számít, így az eddigi rejtegetése bűncselekménynek minősül.

Négy évvel ezelőtt, október 30-án a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity nevű együttes koncertjén használt tűzijáték meggyújtotta a helyiség szigetelését, a felcsapó lángok és a kialakult pánik miatt pedig több tucatnyian meghaltak – sokan hetekkel vagy hónapokkal később, kórházi fertőzés következtében. Az ügy kapcsán országos tiltakozó mozgalom robbant ki, a tüntetéssorozat célpontjai a korrupt állami hatóságok voltak, amelyek megadták a működési engedélyt a tűzrendészeti előírásokat be nem tartó klubnak. A tiltakozás kormányellenes tüntetéssorozattá nőtte ki magát, és lemondott a Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány.

(A Krónika nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.