Brüsszel nem fog lépni

Két, Kelet-Európából elszármazott amerikai egyetemi oktató szerint 3 tényező is amellett szól, hogy az EU aligha függeszti fel Lengyelország tagságát.

2016. január 22., 06:48

Lengyel-ügyben ráadásul egyhangú döntés kellene az Európai Tanácsban és Magyarország egymaga képes megtorpedózni a határozatot.

Azon kívül nincs rá példa, az unió Magyarország esetében sem alkalmazta. Így Varsó is számíthat arra, hogy Brüsszel nem fog lépni. Végül pedig sokba kerül, ha egy tagállam nem gyakorolhatja a tagsággal járó jogait – magának a szervezetnek is.

Az unió jelenleg kemény időket él át, ezért különösen fontos, hogy tagjai együttműködjenek egymással. De mindezen felül még az is elképzelhető, hogy a lengyelek változtatnak politikájukon, ehhez a minap elhatározott vizsgálat megadhatja a kellő lökést.

Viszont kérdés, mondhatja-e az EU, hogy továbbra is elkötelezett a demokrácia iránt, ha nem sikerül jobb belátásra bírnia Kaczynskit?

(The Washington Post/Szelestey Lajos/Klubrádió)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).