Bőrsejtből mesterséges ivarjestek Cambridge-ben

Áttörést hozhat a termékenységi problémák és egyes tipikus öregkori betegség kezelésben egy új tudományos eredmény: kutatóknak sikerült mesterséges hím-és női ivarsejtek kezdetleges formáit létrehozni – számol be a The Guardian. A módszer kemoterápiás kezelés miatt terméketlenné vált pácienseken is segíthet.

2014. december 25., 11:08

A kutatók őssejtekből kiindulva bizonyították be, hogy a felnőtt bőrsejtből kiindulva lehetséges lehet a hím- és női ivarsejtek elősejtjét létrehozni. A jövőben elképzelhető, hogy egyszer sikerül majd az adott pácienshez genetikailag illeszkedő ivarsejteket létrehozni.

A most létrehozott sejteknek megvan a potenciálja, hogy ivarsejtekké fejlődhessenek, bár erre még laboratóriumi körülények között sosem volt példa. A kutatók következő lépése az lesz, hogy ezeket az elősejteket egerek petefészkébe fecskendezik be, hogy lássák, valóban kifejlődnek e ivarsejtté.

A cambridge-i Gurdon Institute-nál az Azim Surani által vezetett kutatócsoport felfedezte, hogy a SOX17 névvel jelölt gén kulcsfontosságú az emberi őssejt korai stádiumú ivarsejtté alakításában. Az ereménye meglepte a tudósokat, mert e gén megfelelője egereknél nem képes ugyanerre.

Surani szerint ez rámutathat arra, hogy helyenként nem lehet megbízható következtetést levonni az emlősök kutatásánál használt egereknél talált eredményekből az emberi biológiára vonatkozóan.

A brit törvények szerint egyelőre tilos mesterséges női- vagy hímivarsejteket használni a meddőségi klinikákon. Ha a bőrsejt-módszer ereményes lesz, törvényt kell majd módositani a szigetországban.

Szakemberek szerint a most kutatott módszer segíthet a kemoterápiás kezelés miatt terméketlenné vált pácienseknek is a későbbi gyermekvállalásnál.