Orbán Viktor segíthet Boris Johnsonnak, hogy mindenkinek rossz legyen, és jöjjön a megállapodás nélküli Brexit

2019. október 5., 19:55

Szerző:

Pénteken derült ki, hogy a Boris Johnson vezette brit kormány meg fogja kérni az Európai Uniót a Brexit időpontjának újbóli elhalasztására, ha október 19-ig nem születik megállapodás az Egyesült Királyság kilépésének a feltételrendszeréről. Ez azért figyelemre méltó, mert Boris Johnson nemrég azt mondta, inkább feküdne holtan egy árokban, mint hogy október 31. után is EU tagországa legyen, a brit sajtó egy része – például a The Telegraph – azonban most azt találgatja, hogy Magyarország segíthet neki elkerülni ezt a nem túl dicsőséges sorsot. A brit halasztási kérelemre mind a 27 másik EU-tagországnak is rá kell bólintania, ha viszont Orbán Viktor vétóz, akkor az Egyesült Királyságnak október 31-én megállapodás nélkül is el kell hagynia az EU-t.

G7 csúcstalálkozó Franciaországban Boris Johnson
Fotó: MTI/EPA/Pool/Dylan Martinez

A magyar vétóról szóló gyanút támasztja alá – hívja fel a figyelmet a 444 – hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Magyarország londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf péntek reggel részt vett a Johnson-kormány péntek reggeli ülésén, legalábbis szerepelnek egy ezt tanúsító fotón. az Orbán-kormány politikusai szívesen kelnek Boris Johnson védelmére, mondván, a brit miniszterelnök csak a nép akaratát hajtja végre. Szijjártó Péter is erről beszélt még csütörtökön, hozzáfűzve, Boris Johnsont inkább tisztelni, semmint támadni kellene.

Más kérdés, hogy a megállapodás nélküli Brexit miért lenne jó az Orbán-kormánynak és az Egyesült Királyságban élő 350 000 magyarnak. 

Az Orbán-kormány egyébként notóriusan szeret vétózni, a Kína külpolitikai törekvéseinek az elítélését célzó magas szintű nyilatkozattól az Arab Liga előtt képviselt közös állásponton át a 2050-ig teljesítendő klímavédelmi célkitűzésekig több kérdésben beintett már az Európai Uniónak. 

A brit halasztási kérelem nem azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból, hanem csak azt, hogy a Johnson-kormány betartja a törvényeket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.