Úgy tűnik, Boris Johnson mehet meghalni, az Egyesült Királyság a Brexit elhalasztását kéri, ha nincs megállapodás

2019. október 4., 15:07

Szerző:

Hatalmasat fordult a világ azóta, hogy a 2016-os Brexit-kampány egyik vezéralakja, Boris Johnson brit miniszterelnök szeptember 5-én kijelentette,

inkább menne megdögleni egy árokban, mint hogy elhalassza a Brexit jelenleg ismert legkésőbbi időpontját.

Ez az időpont október 31., ma, október 4-én pénteken azonban kiderült, Boris Johnson nem egészen következetes, kormányzati dokumentumok tanúsága szerint ugyanis kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság megszűnésének elhalasztását, ha október 19-ig nem születik új megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Ez abban a dokumentációban szerepel, amelyet a Johnson-kormány nyújtott be a polgári perekben eljáró  legfőbb skóciai bíróság elé. 

Az Edinburghben ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy keresetet, amelynek benyújtói azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy a kormányfőt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a Brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

A londoni alsóház a múlt hónapban elfogadott egy törvényt, amelynek alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig. A Johnson-kormány kérése nem azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság marad az Európai Unióban, hanem „csak” azt, hogy hajlandó betartani a törvényt. 

A megállapodás legneuralgikusabb pontja Írország és Észak-Írország határának a kérdése.Boris Johnson néhány napja az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az élelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítására tett javaslatot, hogy ne legyen szükség ellenőrzés bevezetésére az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban. Az EU részéről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is jelezte, hogy nincs meggyőzve, de nyitott a párbeszédre, az Európai Parlament pedig elfogadhatatlannak tartja a javaslatot úgy, ahogy van. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.