Letartóztatták Bolsonaro volt igazságügyi miniszterét

Bolsonaro kulcsfontosságú szövetségesét letartóztatták Brazíliába való visszatérésekor állítólagos puccskísérlet miatt. Anderson Torres volt igazságügyi miniszter volt a főváros biztonsági főnöke, amikor szélsőjobboldali zavargók megrohamozták a kormányépületeket. 

2023. január 15., 12:40

Szerző:

Brazília fővárosában letartóztatták Jair Bolsonaro egyik legfontosabb szövetségesét, Anderson Torres volt igazságügyi minisztert, akit a múlt heti, az ország új kormányának megdöntésére tett állítólagos kísérlettel összefüggésben tartóztattak le – számol be róla a Guardian.

Torres, aki a támadások idején Brasília biztonsági főnöke volt, szombat reggel repült vissza Floridából, ahol állítólag nyaralt, és a szövetségi rendőrség a város nemzetközi repülőterén tartóztatta le.

Torres letartóztatására múlt kedden adtak ki elfogatóparancsot, két nappal azután, hogy a korábbi szélsőjobboldali brazil elnök, Bolsonaro több ezer keményvonalas támogatója tombolt a kongresszusban, a legfelsőbb bíróságon és az elnöki hivatalokban, több millió dolláros kárt okozva.

A 47 éves volt igazságügyi miniszter a támadások idején a főváros biztonságáért felelt, és azzal vádolták, hogy „szabotálta” a rendőrség erőfeszítéseit az épületek védelmében.

Csütörtökön Brazília új baloldali elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva azt mondta, hogy szerinte a támadást a biztonsági erők és az elnöki hivatal munkatársai közül a bolsonaristák segítették elő.  

Vasárnap délután, alig egy héttel Lula beiktatása után bolsonarista radikálisok ezrei özönlöttek Brazília futurista fővárosának politikai szívébe, és három épületet romba döntöttek, tiltakozásul Lula tavaly októberi megválasztása ellen. Lula és miniszterei azt állították, hogy a zavargók azt remélték, hogy káoszt okoznak, amely valamiféle fegyveres felkelést robbanthat ki, lehetővé téve Bolsonarónak, aki Lula január 1-jei beiktatása előtt az Egyesült Államokba repült, hogy visszavegye a hatalmat.

Csütörtökön a rendőrség a jelentések szerint Torres brasíliai otthonában tartott házkutatás során egy rendelettervezetet talált, amely a választási bíróságnál történő rendkívüli beavatkozás terveit vázolta fel, amely megdöntheti a tavalyi választás eredményét, amelyet Bolsonaro nem volt hajlandó elismerni. Elemzők a rendelettervezetet alkotmányellenes cselnek nevezték, hogy előkészítsék az utat egy katonai puccs előtt.

Mind Bolsonaro, mind Torres tagadta a vétkességet, Bolsonaro ügyvédje péntek este „a demokrácia védelmezőjének” nevezte őt, miután a volt elnököt bevonták a támadások felbujtásával kapcsolatos legfelsőbb bírósági vizsgálatba. Szakértők szerint azonban Torres letartóztatása és a Bolsonaro elleni nyomozás súlyos csapást jelent az exelnök politikai jövőjére. Az O Globo című újság arról számolt be, hogy Bolsonaro politikai pártjának, a Liberális Pártnak a tagjai úgy vélték, hogy a fejlemények miatt a szélsőjobboldali egykori katona minden esélye elszállt arra, hogy a következő, 2026-os választásokon megpróbálja visszaszerezni az elnöki széket.

Torres 2021 márciusában lett Bolsonaro igazságügyi minisztere, ultrakonzervatív elnökségének harmadik évében, amely alatt közel 700 000 brazil halt meg a Covid-járványban, amelynek katasztrofális kezelésével Bolsonarót vádolták. Torres korábban a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemért felelős szövetségi rendőrség volt tagja, korábban Brasília biztonsági főnökeként dolgozott – erre a munkakörre az év elején tért vissza a Bolsonaro-párti kormányzó, Ibaneis Rocha idején.

Rochát és Torrest okolták a biztonsági intézkedések katasztrofális kudarcáért, amely lehetővé tette, hogy több ezer lázadó megrohamozza az elnöki palotát, a kongresszust és a legfelsőbb bíróságot védő, szánalmasan kevés számú katonát.

Pénteken Rocha azt mondta a rendőrségnek, hogy „teljesen meglepte” a zavargókkal szembeni ellenállás hiánya, és úgy vélte, hogy a főváros védelmére tett erőfeszítéseit szabotálták.

A zavargásokkal kapcsolatban több mint 1000 letartóztatás történt.

 

(Kiemelt képünk: Jair Bolsonaro brazil elnök (j.) és igazságügyi minisztere, Anderson Torres beszélgetnek. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.