Beindult a szülés egy Wizz Air járaton, óriási szerencséje volt az anyának

Van Önök között orvos? Ezt a mondatott senki sem hallja szívesen egy repülőn, ahogy a szüléshez sem ideális helyszín a tízezer méteres magasság.

2024. március 12., 17:43

Szerző:

A jordán főváros, Ammán és London közötti Wizz Air járaton indult be a szülés egy nőnél – írta meg a BBC. Múlt szombaton történt az eset. a gép már két órája a levegőben volt, amikor a 38 éves utasnak elfolyt a magzatvize. A légiutas-kísérők nem estek pánikba, a pilótafülke előtti folyosó padlójára fektették a nőt, majd megkérdezték, hogy az utasok között van-e orvos. Szerencsére több is akadt.

Az essexi Basildon Kórház sürgősségi osztályán dolgozó dr. Hasszán Khán öt barátjával utazott a gépen, akik történetesen szintén orvosok. Épp a jordániai nyaralásukról tartottak haza Nagy-Britanniába és Khán volt az egyetlen orvos a gépen, aki megfelelő képzettséggel rendelkezett egy újszülött újraélesztéséhez. A kismama megvizsgálása után úgy döntöttek, hogy nincs idő leszállni, ott helyben kell levezetni a szülést.

A kommunikáció eleinte kihívást jelentett, mivel az anyuka nem beszél angolul, de egy másik utas vállalkozott a tolmácsolásra a szülés alatt. Az orvos később elmondta: „elég stresszes volt a helyzet, de a tolmácson keresztül sikerült megnyugtatnom, hogy van némi tapasztalatom az újszülöttekkel kapcsolatban". Szüksége is volt erre, ugyanis a baba az oxigénhiánytól először kék volt.

„Elmondtam a légiutas-kísérőknek, hogy milyen felszerelésre van szükségem, beleértve az újszülött méretű oxigénmaszkot, egy bilincset a köldökzsinór elkötéséhez és egy sztetoszkópot. Ezek közül természetesen egyik sem volt a repülőn"

– mondta Dr. Khan, aki így csak egy törölközőt kapott.

Végül az orvosok – a személyzet segítségével – sikeresen levezették a szülést és egészséges kislány született. Eközben a gép változtatott az útvonalán, a dél-olaszországi Brindisiben szállt le, ahol a kismamát és a babáját is kórházba szállították. Az orvos elmondta, hogy a család később tájékoztatta őt arról, az anya és a baba is jól van. „Nagy megkönnyebbülés volt" – tette hozzá.

Az orvos később úgy nyilatkozott, hogy kellett összpontosítania, hiszen korlátozott eszközök mellett kellett világra segítenie az újszülöttet. Azt mondta, annyira összpontosított, hogy majdnem elfelejtette, hogy egy repülőgépen utaznak.

A BBC szerint a szombaton született kislány a 75. baba, aki kereskedelmi repülőjáraton jött világra.

(Kép forrása: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.