Cáfolja a Frontex, hogy a tagállamok határőrizeti szervei, köztük a magyarok, erőszakot alkalmaznak a menekültekkel szemben

2019. augusztus 5., 19:12

Szerző:

Határozottan cáfolta a Frontex európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség hétfőn, hogy munkatársai illegális bevándorlókkal szemben jogsértéseket követtek volna el, ahogy azt egy német-brit sajtójelentés állította.

A Frontex a dpa német hírügynökségnek e-mailben eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a szervezet elítéli az embertelen bánásmód bármely formáját, a menedékkérők jogszerűtlen, eljárás nélküli visszafordítását és az erőszakot, amelyek törvénybe ütköznek az Európai Unió Alapjogi Chartájának értelmében.

Az állásfoglalásban az uniós ügynökség aláhúzta, hogy mindmáig egyetlen panaszt sem tettek a Frontex munkatársaival szemben. Hangsúlyozta azt is, hogy a Frontexnél szolgálatot teljesítőket szigorú magatartási szabályok kötelezik arra is, hogy jelentsék az általuk észlelt incidenseket, amelyekben megítélésük szerint jogsértés történhetett.

A Frontex felidézte, hogy a múltban voltak olyan jelentések, amelyek alapján haladéktalanul intézkedéseket hoztak. Ugyanakkor az ügynökségnek nincs joghatósága a tagállami határrendészetek felett, s nem is folytathat vizsgálatot a tagországok területén.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mladen Marinov bolgár belügyminiszter hétfőn szintén cáfolta a határőrök illegális bevándorlókkal szemben elkövetett állítólagos jogsértéseiről szóló sajtóhírt.

– Határozottan kijelenthetem, hogy Bulgária minden emberi jogi egyezményt és megállapodást betart – mondta Marinov müncheni látogatásán.

– A bolgár határőrök csak akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, ha a helyzet megköveteli

– hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, ez olyan esetekre vonatkozik, amikor támadás éri a bolgár határőröket. Hozzáfűzte, hogy az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat szigorúan betartják.

Az ARD német országos közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora, a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságírói munkaközösség és a The Guardian című brit lap közös beszámolója szerint a Frontex európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség tétlenül szemléli a tagállami határőrizeti szervezetek munkatársainak jogsértéseit.

A jelentés szerint előfordul, hogy a bolgár, a magyar és a görög határőrök könnygázzal támadnak a menekültekre, kutyákat uszítanak rájuk, de az is sérti a nemzetközi jogot, ha menedékkérőket erőszakkal kísérnek vissza a határon vagy ha jogtalanul utasítják el őket.

A Report München, a Correctiv és a The Guardian szerint a kiszivárgott dokumentumok egyikében Frontex-alkalmazottak által elkövetett kihágásokra, jogsértésekre is van példa, a belső jelentés szerint felnőtt kísérő nélkül toloncoltak haza fiatalkorú elutasított menedékkérőket, és szükségtelenül bilincseltek meg kitoloncoltakat.

Bulgária az EU külső határának Törökországgal közös szakaszának védelméért felelős, amely a Fekete-tengertől Edirne városáig húzódik.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.