Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Frontex-jelentés: A magyar határőrök olyan erőszakot alkalmaznak a menekültekkel szemben, hogy meg kellene szakítani velük a kapcsolatot

2019. augusztus 5. 09:57 - szerző: 168 Óra

Magyar, bolgár, görög határőrök szélsőséges erőszakot alkalmaznak menekültekkel szemben – derül ki az az EU határőrizeti szervének a Frontexnek a belső jelentéseiből.

Orbán Viktor és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (j) a bolgár-török határon felhúzott kerítésnél
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az ARD, a német közszolgálati televízió Report München című tényfeltáró műsora számol be több száz kiszivárgott belső jelentés alapján arról, hogy a Frontex munkatársai sem mindig tartják be a munkájukkal kapcsolatos előírásokat, illetve nem lépnek fel, ha azt tapasztalják, hogy a nemzeti határőrizeti szervek megsértik a törvényeket. Előfordul – hangzik a jelentés –, hogy a bolgár, a magyar és a görög határőrök könnygázzal támadnak a menekültekre, kutyákat uszítanak rájuk, de ehhez hasonlóan sérti a nemzetközi jogot, ha menedékkérőket erőszakkal kísérnek vissza a határon vagy ha jogtalanul utasítják el őket. Bár mindemiatt többször is felvetődött, hogy a Frontexnek meg kellene szakítania az együttműködést a nemzeti határőrizeti szervekkel, az ARD,  a Guardian és a Correctiv tényfeltáró portál kutatásai szerint a törvénysértésekről szóló  belső jelentéseknek nem voltak következményei, az ügyek aktáit további lépések nélkül lezárták.

Ez viszont azt jelenti, hogy az Európai Unió határőrizeti szerve is bűnrészes a történtekben – kritizálja a Frontexet Stephan Kessler, a Frontex Consultative Forum on Fundamental Rights elnöke. 

Az ARD kedden vetíti a Report München erről szóló adását, a többi közt a televízióhoz tartozó Tagesschau szivárogtatott ki információkat belőle.