Az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyarok világosan tudják, kire szavazzanak, a magyarországi ellenzék feleslegesen tölti az idejét

2018. február 3., 20:23

Szerző:

Gyakorlatilag a teljes magyarországi ellenzéket leléptette, a Fidesz mellett viszont hitet tett Kelemen Hunor azon a vacsorán, amelyre a politikust, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét pénteken az erdélyi kampánykörúton járó Molnár Gyula és Karácsony Gergely hívta meg. A Maszol írja, hogy az MSZP elnökének és az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének minden bűne az a naiv kérdés volt, hogy mit kellene tenniük. Erre mindent lesöprő választ kaptak, amely az RMDSZ-elnök elmondása szerint így hangzott:

„A vacsorán megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom, az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak.”

Molnár és Karácsony reakciójáról egyelőre nincs hír, de Kelemen a Maszolnak elmondta az is, hogy a magyarországi ellenzék képviselői közül szívesen találkozik bárkivel, aki kíváncsi a véleményére, kettő kivételével, a Jobbikkal és a Demokratikus Koalícióval (DK) ugyanis az RMDSZ nem tart fent intézményes kapcsolatot, és ezt ebben a pillanatban nem is tartja lehetségesnek.

Karácsony Gergely, Kelemen Hunor és Molnár Gyula. Ez az ing lesz a végső?
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Ami a DK-t illeti, az RMDSZ elnöke nyilván amiatt a népszavazási aláírásgyűjtés miatt haragszik a pártra, amelyet Gyurcsány Ferenc indított el októberben, hogy Magyarország sorsáról ne szavazhasson, aki nem itt él. Bár egy felmérés tanúsága szerint a magyarok 70 százaléka nem ért egyet a határon túliak szavazati jogával, 40 százalékuk elvenné tőlük – egynegyedük pedig a magyar állampolgárságtól is megfosztaná őket – a 168 Órának adott decemberi interjújában Kelemen úgy vélte, hiteltelen lenne, ha az RMDSZ azt mondaná, hogy amikor a romániai választásokról van szó, akkor az erdélyi magyarok éljenek a szavazati jogukkal, amikor egy másik választásról van szó, akkor ne adják le a voksukat. „Én azt mondom: a szavazati joggal élni kell” – fűzte hozzá.

A kérdésnek azért van jelentősége, mert a Fidesz a határon túliak voksaival szerezhet abszolút többséget vagy kétharmadot az április 8-i parlamenti választásokon. 2014-ben a határon túliak 94 százaléka a Fideszre szavazott. Ugyanúgy, ahogyan most, az interjúban az RMDSZ elnöke kiállt a Fidesz mellett – „nincs olyan kérdés a nemzetpolitikában, amiben a Fidesz–KDNP az elmúlt évtizedekben ne támogatta volna törekvéseinket” –, más kérdés hogy mennyire lesz produktív vagy kontraproduktív a megjegyzése a magyarországi ellenzék fölösleges időtöltéséről azoknak a körében, akik elvennék a szavazati jogot a határon túliaktól. A már idézett felmérésben a Fidesz-szavazók 26 százaléka így tenne, további 32 százalék pedig érvényben hagyná, de nem ért vele egyet.

Molnár és Karácsony ma Marosvásárhelyen találkozott Markó Bélával, az RMDSZ volt elnökével is, aki Kelementől eltérően az mondta, a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni, a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására szüksége van. Molnár úgy nyilatkozott, ha az április 8-i parlamenti választások nyomán kormányra jutnak, a határon túliak szavazati jogát fenntartanák, és kiállt emellett Karácsony is, aki szerint úgy kellene átalakítani ezt a jogot, hogy a határon túliak a közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak. A miniszterelnök-jelölt újságírói kérdésre sem volt hajlandó kommentárt fűzni ahhoz, amit Kelemen tegnap a magyarországi ellenzék fölösleges időtöltéséről mondott.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.