A magyarok 40 százaléka inkább elvenné a szavazati jogot a határon túliaktól

2018. január 11., 10:04

Szerző:

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke  nem tévedett abban, hogy sokan elvennék a határon túli magyarok szavazati jogát. Egy felmérésben a megkérdezettek 70 százaléka azt mondta, hogy nem ért vele egyet, 40 százalék pedig el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert – írja a 24.hu

A portál megbízásából a Republikon Intézet készített felmérést. Ebből kiderül, hogy a teljes lakosság csupán egyötöde ért egyet azzal, hogy a határon túliak is szavazhassanak a parlamenti választásokon, a megkérdezettek 40 százaléka megfosztaná őket a szavazati jogtól, további 31 százalék pedig nem ért egyet a szavazati joggal, de ennek ellenére sem venné el a lehetőséget a határon túliaktól. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Figyelemre méltó, hogy a kérdés még a Fidesz-szavazókat is megosztja. A kormánypárt híveinek mindössze a 37 százaléka ért egyet a határon túliak szavazati jogával, 26 százalékuk viszont a baloldaliak többségéhez hasonlóan elvenné, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet. A határon túliak egyéni jelöltekre nem szavazhatnak, csak pártlistákra.

A DK októberben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a határon túli szavazók ne adhassanak le voksot. Az akciót a többi ellenzéki párt nem támogatja. Bencsik András a kezdeményezésre válaszul népszavazási kérelmet nyújtott be, hogy Gyurcsány Ferenc ne szavazhasson.

A kettős állampolgárság ügyében ennél nagyobb a megosztottság a magyar társadalomban. A megkérdezettek negyede elvenné az állampolgárságot az egyszerűsített eljárással magyar útlevelet szerző egymillió embertől. 34 százalék szerint az állampolgárságot nem szabad elvenni, még akkor sem, ha nem ért egyet vele. Összesen 30 százalék helyesli a 2010-es döntést, aminek köszönhetően magyarországi lakcím nélkül is kaphatnak magyar állampolgárságot a határon túli magyarok.

Leginkább a Jobbik-szavazók, mégpedig a 46 százalékuk fosztaná meg magyar állampolgárságuktól a határon túliakat, a baloldali szavazóknak viszont  31 százaléka gondolkodik így. A Fidesz-szavazóknak is csak 45 százaléka ért egyet a döntéssel, 18 százalékuk pedig visszavenné a magyar állampolgárságot a szomszédos országok magyarjaitól.