Az Orbán-kormány plakátkampánya miatt nem fogadja Szijjártó Pétert a német tartományi miniszterelnök

2019. február 27., 10:44

Szerző:

Pénteken Stuttgartba látogatott volna Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de Baden-Württemberg tartomány vezetése az utolsó pillanatban lemondta a találkozót – írja a hvg.hu a dpa német hírügynökség cikke nyomán. 

– A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen indított plakátkampány miatt, amely Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket

– indokolta a döntést Winfried Kretschmann tartomány miniszterelnök. Úgy tudni, hogy a politikus hivatalában komoly politikai vita előzte meg a döntést. Mivel ő az egyedüli zöldpárti tartományi miniszterelnök Németországban, eleve nem lett volna olyan politikai téma, amiben egyet tudtak volna érteni Szijjártó Péterrel,  Baden-Württemberg azonban Európa legfejlettebb régióinak egyike, világcégek sora működik itt, ráadásul a fővárosából, Stuttgartból  irányítják a Mercedes-Benz-birodalmat, tehát a kecskeméti Mercedest is – jegyzi meg  a hvg.hu.

Fotó: Merész Márton

Az Orbán-kormány körül kezd vészesen fogyni a levegő a Soros György mellett Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt középpontba állító plakátkampány miatt. A Fidesz a saját pártcsaládjában, az Európai Néppártban is kivágta a biztosítékot, a két svéd konzervatív tagpárt máris kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsaládból, amelynek a nevében a plakátkampányt bírálta már Manfred Weber néppárti csúcsjelölt, Angela Merkel kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is.