Kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

2019. február 22. 18:10 - szerző: Ágoston Zoltán

Két svéd konzervatív párt, a vezető ellenzéki Mérsékelt Párt (M) és a Kereszténydemokrata Párt (KD) indítványt nyújtott be a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP) – írja az MTI az APA otztrák hírügynökség nyomán. Pénteki svéd sajtóinformációk szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és Peter Kullgren KD-elnök is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből az Orbán-kormány legújabb plakátkampánya miatt. – Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni” – idézte a KD honlapja  pártelnököt. A plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást – a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást – is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához.

Hírében az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat, csütörtökön pedig vezető német politikusok határolódtak el tőlük. A Fidesznek jelenleg 11, a vele szövetséges Kereszténydemokrata Néppártnak pedig egy képviselője van az Európai Parlament 217 fős néppárti frakciójában. A kizárásról szóló javaslat megszavazásához legalább a pártcsalád hét tagjának szavazatára van szükség legalább öt országból, de egyelőre az is kétséges, hogy a május 26-29-i EP-választások előtt sort kerítenek-e szavazásra. Az EPP aligha kockáztat meg egy kizárási botrányt a megméretés előtt, a kizárás nyilván annak a függvénye, hogy tagpártok hogyan szerepelnek a megméretésen, és a pártcsaládnak hány képviselője lesz az újjáalakuló testületben. Jelenleg az Európai Parlament legnagyobb frakciója az EPP-é.

Az EPP-t élesen megosztja az egyre inkább a szélsőjobb felé tartó Fidesz jelenléte a pártcsaládban, a plakátkampány pedig – amelynek a főszereplője Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – felboríthatja a hagyományos egyensúlyt, vagyis hogy amíg az északi tagpártok a legszívesebben már száműznék a Fideszt, a déliek inkább elnézőek az Orbán-kormány EU-ellenes allűrjeivel szemben. Az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt tavaly a Finnországban kormányzó Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) indítványt fogadott el, hogy megszakítja az együttműködést a Fidesszel, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CdA) pedig a Fidesz kizárásáról fogadott el egyet. A plakátkampányt Joseph Daul EPP-elnök, Manfred Weber néppárti frakcióvezető és csúcsjelölt, Angela Merkel német kancellár, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök és Jean-Claude-Juncker , az Európai Bizottság elnöke is élesen bírálta már. Az EB nevetséges összeesküvés-elméletnek nyilvánította a plakátkampány állításait, Gunnar Hökmark svéd néppárti EP-képviselő pedig rendkívüli frakcióülésre tett javaslatot.

Ami Soros Györgyöt illeti, ő korábban azt írta, az EPP-ből minden erkölcsi tartás hiányzik, mert egyszerű pozícióféltésből a Fideszt még mindig hajlandó megtűrni a tagpártok sorában.

Péntek este egy EPP-szóvivő azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a Fidesz jelenleg  távolodik az EPP-től, és irányváltást várnak a Fidesztől. Joseph Daul és Manfred Weber frakcióvezető is világossá tette, hogy elfogadhatatlannak tartják a migrációval kapcsolatos magyar kormányzati plakátkampányt.

– Ugyanez vonatkozik a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak egyes, az elmúlt hetekben elhangzott kijelentéseire

– fogalmazott a szóvivő, aki szerint az EPP különböző testületei a közeli jövőben megvitatják mindezt.