Az MKP az egész Fico-kormányt lemondatná az újságíró-gyilkosság miatt

2018. március 7., 09:32

Szerző:

A Fico-kormány gyakorlatilag megbukott, hiszen kiderült, hogy éveken át egy maffiaállamot építettek - mondta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerda reggel az M1-en.

A szlovákiai magyar párt vezetőjét az újságíró-gyilkosságról kérdezték. Válaszul elmondta, az ügy arra hívja fel a figyelmet, a szólásszabadság is veszélyben van az országban. Hozzátette, ezt érzékeli a szlovák közvélemény is, hiszen tízezrek mentek az utcára, s a héten újabb tüntetések lesznek.

„Tehát mondhatni, hogy a Fico-kormány eddig jól muzsikált, és jól adta el magát nyugat felé is (...), de a mostani helyzet azt mutatja, hogy ez a kormány leszerepelt és az előrehozott választásoknak az esélye fennáll” - fogalmazott az MKP elnöke. Szerinte már nem elegendő a belügyminiszter távozását kérni, az egész kormánynak mennie kell, mert a mostani helyzet a 90-es éveket idézi, amikor az állam és a szervezett bűnözés összefonódott.

A szlovák kormányfőt az ellenzéki pártok felszólították a lemondásra, de ezt Fico visszautasította. Andrej Kiska szlovák államfő az országban kialakult feszült helyzet miatt pár napja javasolta a kormány átalakítását vagy előrehozott választások kiírását. Fico ezt úgy minősítette, hogy az államfő nyíltan az ellenzék oldalára állt, valamint választ várt arra is, hogy Kiska miről tárgyalt tavaly Soros Györggyel New Yorkban a szlovák diplomácia képviselői nélkül.