Az irániak berágtak, amiért a sportolóik nem kapták meg a Samsung csúcstelefonját a téli olimpián

2018. február 9., 21:45

Szerző:

Diplomáciai botrányt okozott, hogy a phjongcsangi téli olimpián az észak-koreai és iráni sportolók nem kaptak a sportolóknak kiosztott okostelefonokból – írja a BBC. A szervezőbizottság vezetője bocsánatot kért az eset miatt.

A Dél-Koreában megrendezett játékokon mindegyik csapat sportolói kaptak egy-egy darabot a Samsung Galaxy Note 8-as okostelefon olimpiai különkiadásából, amelynek  külön az olimpiára készített a Samsung. A két említett csapatot kivéve, ami különösen az iráni sportolókban váltott ki dühöt.

Az eset miatt az iráni külügyminisztérium berendelte Dél-Korea teheráni nagykövetét, az iráni főügyész pedig a Samsung helyi főnökét hívta. Az közösségi médiában rengetegen szólítottak fel a Samsung-termékek bojkottjára, ami a Samsungra nézve üzleti szempontból is kínos volt,  Iráné ugyanis a Közép-Kelet legnagyobb okostelefon-piaca, amely még mindig fejlődik. Ráadásul az Iránban használt androidos telefonon 51 százaléka Samsung készülék, ezért a közel-keleti ország nem elhanyagolható területet jelent a cég számára.

Fotó: CNET/Josh Miller

Az esetre akkor derült fény, amikor az iráni sportolók a megnyitó előtt két nappal sorban álltak, hogy a többi csapathoz hasonlóan ők is megkapják a mobilokat. A csapatot azonban elküldték, arra hivatkozva, hogy ENSZ-szankciók tiltják, hogy luxuscikkeket vigyenek be Iránba.

Az ügyet hatalmas felháborodást váltott ki az országban. A külügyminisztérium szóvivője, Bahram Ghassemi szerint a döntés ellentétes az olimpia szellemiségével. Felhívták a dél-koreai nagykövet figyelmét arra, hogy ha a Samsung nem kér bocsánatot, megszakítják a kereskedelmi kapcsolatokat Dél-Koreával. Dzsavad Zafari iráni külügyminiszter állítólag azon gondolkodik, hogy a saját Galaxy Note 8-asokostelefonját, és más gyártóra vált.

A Samsung riválisa, az LG egyébként meg is látta az üzleti lehetőséget az ügyben, jelezve, hogy igény szerint minden iráni sportolónak ad egy csúcskategóriás okostelefont és egy televíziót.

A Samsung szóvivője viszont bejelentette, hogy a cég több mint négyezer készüléket adott át a szervezőknek, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése volt, hogy ki kaphatott belőlük.

Bár továbbra sem tiszta, hogy az irániak miért nem kaphattak telefont, a NOB utólag megerősítette, hogy a két csapat sportolói is kapnak telefont, amelyet az irániak az észak-koreai sportolókkal szemben haza is vihetnek.