Az Európai Néppárt számára nincs fontosabb az alapelveknél – Manfred Weber üzent Orbánt Viktornak

2018. október 22., 12:16

Szerző:

Aggodalommal töltik el az Európai Néppártot (EPP) a tudomány szabadságát korlátozó magyarországi intézkedések és a civil szervezetek helyzete is. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójában ülő politikusok többsége ezért szavazta meg a Sargentini-jelentést – nyilatkozta a Magyar Időknek az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber. A politikus szerint 

az EPP számára nincs fontosabb az alapelveknél,

ettől függetlenül azonban ő Orbán Viktorral folytatandó párbeszéd híve. 

Manfred Weber és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Szeptember 12-én Manfred Weber maga is megszavazta a Sargentini-jelentést az EP strasbourgi plenáris ülésén. Mostani nyilatkozatában nincs semmi új, a Magyar Idők azonban megjegyzi, hogy a néppárti frakcióvezető taktikai okokból dönthetett a Sargentini-jelentés megszavazása mellett, szeretne ugyanis az EPP csúcsjelöltje lenni az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Erre van is esélye, a bajorországi CSU politikusa élvezi a testvérpárt, a CDU vezetőjének, Angela Merkel német kancellár támogatását és az Orbán-kormányét is. November 8-án, az EPP helsinki kongresszusán kaphatja meg a pártcsalád listavezetői helyét a 2019. május 26-29. közötti EP-választásokon, ami egyúttal a csúcsjelöltséget is jelenti a számára. Egy vetélytársa van Alexander Stubb volt finn kormányfő személyében, aki a bevallása szerint simán kivágná a Fideszt az Európai Néppártból.

A Magyar Idők egyébként nem sokkal azután enyhült meg Manfred Weberrel szemben, hogy rogán antal a múlt héten hivatalosan bejelentést tett a néppárti frakcióvezető támogatásáról. Az enyhén szólva kormányközeli lap szeptember 28-án CSU politikusáról még azt írta:  „Az EP-baglyok legfőbb jellemzője ugyanis az, hogy miközben egyfolytában az euró­pai értékekről, a demokráciáról, a jogállamiságról és a szabadságról huhognak, saját ideológiai börtönükből – finanszírozóik rabigája alatt – képtelenek meglátni a valóságot. Az ülésen jelen volt – éppen Szájer József mellett ült – a főbagoly is, Manfred Weber, akinek a huhogása a legszánalmasabban hangzott. Ő ugyanis nemcsak az eljárási szabályok megsértésére adta áldását: miközben a magyar jogállamiság hiányáról huhogott, nem gondolt saját hazájára, Németországra, ahol a jogállamnak és a demokráciának mára már nyoma sem maradt.”

Bár korábban az EPP több pártja is hangot adott a fenntartásainak az Orbán-kormány politikájával szemben, hivatalosan eddig senki nem kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsaládból.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.