Ő akar lenni az Európai Bizottság új elnöke, simán kivágná a Fideszt az Európai Néppártból

2018. október 2., 19:26

Szerző:

Kedden Alexander Stubb volt finn miniszterelnök bejelentette, hogy bejelentkezik az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére és az Európai Bizottság elnöki tisztségére is a 2019. május 26-29-i európai parlamenti választások nyomán. A politikus egy strasbourgi sajtótájékoztatón állt a nyilvánosság elé ezzel, de a hírt még tegnap a Financial Times szellőztette meg először. A brit gazdasági lap interjút is készített a  politikussal, aki elmondta, szeretné, ha az EPP felelősségre vonná Orbán Viktort a politikája, a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó törekvései miatt a pártcsalád októberi konferenciáján.

– Velünk tartasz vagy kívül találod magadat. (...) Nem akarok illiberális demokráciát. Az olyasféle magatartással szemben, amelyet jelenleg több európai ország tanúsít, beleértve Magyarországot is, a tűréshatárom rendkívül alacsonyan áll 

– fogalmazott a politikus, akit ma a sajtótájékoztatóján először Orbán Viktorról és Magyarországról kérdeztek.

Fő ellenfelének – fűzte hozzá – nem is Manfred Webert, az EPP frakcióvezetőjét tartja, aki szintén indul az általa megpályázott tisztségért, hanem a magyar miniszterelnököt tartja. Pártja, az EPP-tag finn Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) júniusban már jelezte, arra készül, hogy megszakítja az együttműködést a Fidesszel az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt.  Sajtótájékoztatóján Alexander Stubb arról is beszélt, hogy most minden korábbinál nagyobb szükség van az európai értékek védelmére. – Ideológiai DNS-ünk az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletén alapul" – idézte az MTI a politikust, aki a belső fenyegetések között említette a lengyel, az olasz és a magyar kormány politikáját is. Ő kész a barikádokon harcolni a populizmus ellen, de az emberek jogos félelmeivel foglalkozni kell, különösen a migráció és a digitális forradalom területén. Kiemelte: a félelem- és gyűlöletkeltés nem vezet sehova, összetett problémákra nem lehet leegyszerűsítő válaszokat adni.

Alexander Stubb
Fotó: AFP/Thierry Monasse

Bár a bajorországi CSU politikusaként Manfred Weber élvezi Angela Merkel német kancellár támogatását, Alexander Stubb mellett szól, hogy van tapasztalata az euroszkeptikusok elleni harcban. 2015-ben bevette ugyan a kormányába a Finnek nevű szélsőjobboldali pártot, a helsinki parlament második legnagyobb politikai erőjének számító tömörülést, amely nem élte túl a koalíciót, és 2017-ben kettészakadt. Az EPP a novemberi kongresszusán dönt arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi választáson. Az előző, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt a legtöbb szavazatot szerző néppárt listavezetője. Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ezért őt jelölte az Európai Bizottság elnökének, az Európai Parlament pedig megválasztotta a tisztségre.

A csúcsjelölti rendszer – írja az MTI – már legutóbb is vitákat váltott ki, mivel az EU alapszerződése értelmében az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament feladata szavazni. A csúcsjelöltek megnevezésével viszont a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagországok vezetőit.

A kormányfőség mellett Alexander Stubb volt külügyminiszter, pénzügyminiszter és EP-képviselő is, jelenleg az Európai Beruházási Bank alelnöke. Öt nyelven beszél, sportőrült, rendszeresen indul Ironman-versenyeken.