Az egész Egyesült Államokat képes elérni a szerda hajnalban kilőtt észak-koreai rakéta

2017. november 29., 12:24

Szerző:

Helyi idő szerint szerda hajnalban Észak-Korea kilőtt egy ballisztikus rakétát – erről számolt be a dél-koreai Jonhap hírügynökség. Észak-Korea ezzel megszegte a két hónapja tartó fegyverkezési szünetet – írja a CNN.

A beszámolók szerint a fegyver már képes elérni az Egyesült Államok egész területét. A Hwasong–15 típusú rakéta robbanófeje rendkívül nagy és nehéz, és majdnem 4500 kilométeres magasságot ért el, Japán partjaitól 210 kilométerre csapódott be az óceánba.

Korábban úgy tűnt, mintha Phenjan komolyan vette volna a fegyverkezési program leállítását, szeptember 15-e óta legalábbis nem élt ilyen szintű erőfitogtatással. Az akkori kilövés után számos állam elítélte Észak-Korea agresszív fegyverkezését. Amerikai szakértők épp a napokban nyilatkoztak a CNN-nek arról, nem tudták mire vélni, hogy Észak-Korea az elmúlt hetekben ennyire csendben volt, és nem tesztelt. Hétfőn pedig Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozott elismerően a tesztek leállításáról. Ezzel ment most szembe Phenjan. Az észak-koreai állami tévében bejelentették, hogy a Kim Dzsongun vezette állam ezzel elérte célját, és nukleáris nagyhatalommá vált. 

Eddig tartott a fegyverkezési csend