Átlag évi 4.7 milliós eurós fizetés

A német nagyvállalati vezetők jövedelmét illetően már „leküzdötték” a gazdasági válságot: tavaly újra annyit kerestek, mint korábban, milliókat, euróban. Átlagosan 16 százalékkal emelkedett tavaly az ország legnagyobb vállalatai vezetőinek jövedelme.

2011. március 18., 13:14

A csúcsot a Volkswagen konszern főnöke, Martin Winterkorn tartja, aki kereken 9.3 millió eurót vehetett fel. (Igaz, a VW az elsők között hagyta maga mögött a válságot és rekord-eladásokkal büszkélkedhet). A VW-főnök ezzel maga mögött hagyta a szokásos kereseti bajnokot, Josef Ackermannt, a Deutsche Bank, az ország legnagyobb bankja irányítóját. Bár ő 2009-ban még csaknem 9.4 millió eurót vehetett fel, tavaly már „csak” 6.3 milliót. Igaz, ez még távolról sem jelenti teljes jövedelmét. A nagy cégek ugyanis különböző módokat találtak arra, hogy e csillagászati jövedelmek kevésbé szúrjanak szemet: a készpénzt késleltetve, részletekben fizetik ki, vagy egyéb juttatásokban részesítik a főnököket. A tavalyi 2. helyezett egyébként a Siemens vezérigazgatója volt, közel 9 millióval – ez 27 százalékos emelést jelentett az előző évhez viszonyítva.

Kétszer annyi a Mercedesnél, mint a BMW-nél

Míg a német állami posta igazgatójának 2 százalékkal csökkent a jövedelme és 2010-ban „csak” jó 4.3 millió eurót vihetett haza, a Deutsche Telekom vezérigazgatójának fizetése 24 százalékkal, 3.32 millióra nőtt. Kétszer ennyit, 6.63 milliót keresett az RWE energiakonszern vezére – bár így 7 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző esztendőben. A BMW első embere csaknem 4.3 milliót vihetett haza (67 százalékos emelés), sokkal kevesebbet, mint a nagy vetélytárs, a Daimler (Mercedes-Benz) vezére: az utóbbi tavaly kétszer annyit keresett, mint 2009-ban, csaknem 8.7 milliót.

Amikor a szakszervezetek szóvá teszik az óriási kereseteket, a menedzserek a többi között azzal érvelnek: a kiemelkedő szakértelmet, felelősségvállalást, munkabírást máshol még jobban fizetik: nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Nagybritanniában és Svájcban is magasabbak a csúcs-vezetők keresetei.

Mindenesetre így is vannak német bank-vezérigazgatók, akiknek – társaikhoz képest - szerény jövedelemmel kell beérniük. Bankházak, mint pl. a Commerzbank, amelyek a pénzügyi válságban állami támogatást kaptak, legfeljebb évi fél millió eurót fizethetnek vezéreiknek. Azaz nekik be kell érniük havi jó 10 millió forinttal.