Ahol megsimogathatjuk a halakat

Jó 40 évvel ezelőtt Livornóban jártunk, és a toszkán kikötővárosból nekem leginkább az akvárium maradt meg, ahol olyan csúfságos, minden irányban elnyúló polipot láttunk, hogy azt maga Nemo kapitány is megirigyelhette volna. Ugyancsak itt találkoztam először az ugyancsak nem túl barátságos ábrázatú murénával. Ezek a képek jelentek meg előttem, amikor hírét vettem, hogy új akvárium nyílt a városban, Itália harmadik legnagyobb hasonló intézménye Genova és a Rimini melletti Cattolica után.

2010. augusztus 15., 19:01

A 3000 négyzetméteres tengeri színháznak 20 panorámikus medencét építettek ki, valamint egy galériát egy 16. századi kikötőt utánzó sziklakertben. Több mint 150 fajta 1200 hala látható itt. A livornói Akváriumnak máris két előnye van a genovaival szemben: a vizet közvetlenül a még tiszta tengerből szivattyúzzák, és a medencék ablakait a napsugarak világítják meg. Így a halak is jobban érzik magukat benne, mint egy hagyományos akváriumban.

A színpompás kavalkád derékhadát a Mediterráneum halai adják, de vannak trópusi medencék, sőt, hamarosan megérkeznek a teknősök, sőt, lesz szürke cápa is. A galériánál a látogatónak olyan érzése támad, mintha maga is elmerülne a halak között és felfedezheti a tengerfeneket, annak görög-római emlékeit. Létrehoztak egy amfiteátrumot, amelyet Diacinto Cestoni, 17. századi biológusról neveztek el, előtte egy ókori római gálya roncsait reprodukálták és itt rendeznek különböző látványos előadásokat is.

Az Akvárium létrehozása 10 millió euróba került, a szervezők célkitűzése az évi 150 ezer látogató, össze akarják kötni a livornói partok melletti hajós turizmussal. Együttműködést terveznek a közeli Gorgona börtönnel is, ahol az elítéltek már jó ideje trópusi halak tenyésztésével foglalkoznak.

Az Akváriumban még arra is lehetőség nyílik, hogy a halakat megsimogassák. Persze nem a cápákat és a murénákat, de állítólag a naphal nagyon szereti az ilyenfajta becézgetést. Ez egyben tudományos kísérlet része is, mert a kutatók arra kíváncsiak, hogy miként lehet fogságban egészséges, harmonikus lelkű halakat tenyészteni.

Az új látványosság fő védnöke Carlo Azeglio Ciampi volt köztársasági elnök, Livorno város szülötte.

További olasz tárgyú cikkeink: