A szív megmentője?

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó, Dél- és Közép-Amerikában őshonos növény, amely a 16. században Spanyolországon, Portugálián, Itálián keresztül terjedt el egész Európában, és a világon. Az Egyesült Királyságban nemrégiben végzett kísérlet szerint, a szívbetegségben szenvedőknek hamarosan reményt, sőt, akár gyógyulást nyújthat.

2014. június 10., 19:17

Szerző:

Az élelmezési célok mellett régóta ismert a paradicsom gyógyhatása is:

a benne lévő likopin – egy természetes antioxidáns, amelynek köszönheti a színét is – csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és megvédi bőrünket a káros UV-sugárzástól. Tápértékét tovább növeli a magas C-vitamin tartalma, de ezenkívül még 11-12-féle, köztük A, B1 és B2 vitamint is tartalmaz.

Angliában kisebb, de ugyancsak ígéretes kutatást végeztek a paradicsom egészségre jótékony hatásait vizsgálva. A teszten részt vevő szívbeteg emberek napi egy szem paradicsompirulát kaptak, míg az „egészséges” kontrollcsoport placebo tablettát szedett. Ráadásul a kutatás korrektségének biztosítása érdekében egyik csoport sem tudta, hogy mit szed, – azt csak a két hónapig tartó vizsgálat után közölték a kísérleti alanyokkal, hogy ki melyik tablettát kapta.

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a likopint tartalmazó paradicsompirula javította az alkar véredényeiben zajló véráramlást, s ennek következtében segíthet elkerülni a különféle szívbetegségek kialakulását, bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezt biztosan állíthassuk – nyilatkozta a Cambridge-i Egyetem kutatását vezető orvos, Joseph Cheriyan.

Napi egy paradicsompirula sakkban tartja a kardiovaszkuláris betegségeket, de – fontos kiemelni –, hogy nem helyettesít semmilyen más kezelést! Eddig is voltak már bizonyítékaink arra, hogy a mediterrán étrend, ami a sok paradicsom mellett, gyümölcsöt és olívaolajat is tartalmaz, jótékony hatással van az egészségünkre. (Hogy a szerelmi bánat miatt összetört szívek gyógyulását is segíti-e, arról nem szól a fáma...)

Ugyanakkor a likopint tartalmazó tabletták nem fejtettek ki semmilyen hatást a vérnyomásra, az ütőér merevedésére vagy a vérzsír szintjére. Addig is, míg sor kerül egy nagyobb mintán végzett kutatásra, íme, néhány fontos tudnivaló a likopinról:

– természetes antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodástól,
– megtalálható a paradicsomban, de a sárgabarack, a görögdinnye, a papaya és a rózsaszínű grapefruit is tartalmazza,
– a mennyisége függ a paradicsom fajtájától, és annak elkészítési módjától (püré, ketchup, főve, nyersen, stb.)

Itt a nyár, érik a paradicsom, menjünk ki a piacra vásárolni, válogassunk az olasz konyha finomságaiból, és együnk minél többet ebből a finom és egészséges bogyótermésből.

Tartson velünk a

Facebookonis!

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).