A Szabad Európa Rádió szerint a román védelmi minisztérium főtitkára állhat az úzvölgyi katonatemető körüli konfliktus mögött

2019. június 9., 16:47

Szerző:

Eredetileg román védelmi minisztérium jelenlegi főtitkárának, Codrin Munteanu volt Kovászna megyei prefektusnak az ötlete volt, hogy betonkereszteket helyezzenek el magyar halottakat rejtő sírokra az úzvölgyi katonatemetőben – emlékeztet vasárnapi cikkében a Szabad Európa Rádió román kiadása.  

Az úzvölgyi katonatemető az első világháborúban elhunyt magyar, osztrák, orosz és kis számú román katona nyughelyét őrzi, a feszültséget pedig az kezdte el szítani, hogy a közeli román község, Dărmănești nemrég román parcellát alakított ki benne mindenféle hatósági jóváhagyás és nem mellesleg a katonatemetőt Úzvölgye községközpontjaként fenntartó Csíkszentmárton község jóváhagyása nélkül. Azt az építési engedélyt, amelyet a dărmănești polgármesteri hivatal kiállított a maga számára, az állami építési felügyelőség és a kulturális minisztérium is illegitimnek nyilvánította, azt pedig a Szabad Európa Rádió kockáztatja meg, hogy némiképp szándékosnak tűnik, hogy román parcella kialakításakor használt betonkeresztek egy részét magyar katonák sírján helyezték el. A román parcella kialakítását végül nem Dărmănești, hanem a román védelmi minisztérium finanszírozta, amelynek főtitkára, Codrin Munteanu még Kovászna megyei prefektusként többször fenyegetőzött azzal, hogy el fogja intézni az úzvölgyi  katonatemető ügyét. A politikus nevét a Szabad Európa Rádió nem, a Maszol viszont  leírta a cikkében, hiszen nyilvánvaló, hogy róla van szó. 

Úzvölgyi katonatemető - A románok erőszakos benyomulása ut
Fotó: MTI/Veres Nándor

Az úzvölgyi katonatemető körüli feszültség akkor robbant, amikor július 7-én mintegy ezer székelyföldi tüntető élőláncot vont sírkert köré, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet dărmănești polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából. Megjelentek a csendőri erők, a román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a kordont, hogy a kapuhoz jussanak, de kísérleteik mindaddig nem jártak sikerrel, míg a temető oldalsó és hátsó részén több tucat, román be nem jutott. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. Többen szidalmazták és kövekkel dobálták meg a magyarokat. 

Az ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette Románia budapesti nagykövetét, aki nem jelent meg a találkozón. Ezt a bukaresti külügyminisztérium azzal magyarázta, hogy a nagykövet más időpontra tett javaslatot. Románia provokációval vádolta meg Magyarországot, és tiltakozó jegyzéket írt, ugyanúgy, ahogyan korábban a magyar fél is élt ezzel a lépéssel.

Codrin Munteaunu esetleges szerepének azért van jelentősége, mert a román védelmi minisztérium éppen memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri, hogy az úzvölgyi katonatemető a felügyelete alá tartozzon. Gabriel Les tárcavezető szerint erre a sírkert „nemzetközi jellegének”  a megőrzése miatt van szükség. Codrin Munteaunu 2009 és 2010, illetve 2012 májusától 2013 januárjáig volt Kovászna megye prefektusa. A magyarok elleni kiszólásaival és azokkal a perekkel vétette észre magát, amelyeket a székely zászló kitűzése miatt indított több magyar vezetésű polgármesteri hivatal ellen.

Kolozsváron vasárnap román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron a konfliktus csillapításáért.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.