Ferenc pápa legutóbbi kijelentését több európai vezető is elítélte

A pápa szerint ideje lenne, hogy Ukrajna felemelje a fehér zászlót. Az egyházfő szavait később pontosítania kellett a Szentszéknek.

2024. március 12., 16:53

Szerző:

Ferenc pápa szavain sokan felháborodtak Ukrajnában. Az egyházfő kijelentette, hogy az ukránoknak rendelkezniük kell a „fehér zászló bátorságával”, és tárgyalniuk kell az oroszokkal a háború végéről, mely két éve kezdődött és melynek folyamán több tízezer ember vesztette életét.

A pápa az RSI svájci műsorszolgáltatónak adott interjút, amelyben megkérdezték az egyházi vezetőt, hogy szerinte a tárgyalások „legitimizálnák-e az erősebb felet”. „Ez egy értelmezés” – válaszolta. „Én azonban úgy gondolom, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet. Aki gondol az emberekre és akinek van bátorsága felemelni a fehér zászlót, hogy tárgyaljon."

A pápa hozzátette: „ma már nemzetközi hatalmak segítségével is lehetségesek a tárgyalások”.

A kijelentésre gyorsan reagált Kijev: „A mi zászlónk sárga és kék. Ez a zászló, amely alatt élünk és halunk. Soha nem emelünk a magasba más zászlót” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „Az az erősebb, aki a jó és a rossz közötti harcban a jó oldalára áll, ahelyett, hogy megpróbálná őket azonos alapokra helyezni, és ezt tárgyalásnak nevezni” – válaszolt a pápa szavaira.

Az ukrán görögkatolikus egyház atyja és feje, Szvjatoszlav az ukránokhoz intézett beszédében azt mondta: „Ukrajna megsebesült, de nem hódították meg”, és senki sem gondolhatja, hogy megadja magát. „Egy dolgot szeretnék elmondani az ukrán népről” – mondta Szvjatoszlav atya a görög katolikus egyház közleménye szerint. „Ukrajna kimerült, de áll és állni is fog! Senkinek sem jut eszébe megadnia magát, még azokon a helyeken sem, ahol ma komoly harcok folynak” – mondta.

Később a Szentszék Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni pontosította az újságíróknak a pápa megjegyzéseit, mondván, a pápa arra utalt a fehér zászló jelképével, hogy az ellenségeskedés beszüntetését szeretné és fegyverszünetet. Ezzel nem a megadásra célzott, ahogy azt egyesek értelmezték – írta a Vatican News.

Más európai vezetők is elítélték Ferenc pápa megjegyzéseit

„Mit szólna ahhoz, ha az egyensúly kedvéért Putyint bátorítaná, hogy legyen bátor kivonni a seregeit Ukrajnából” – írta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter vasárnap az X-en. „Így a béke azonnal beállna, tárgyalások nélkül is.”

„Vasárnap reggeli gondolatom: Nem szabad kapitulálni a gonosszal szemben, harcolni kell ellene és le kell győzni, hogy a gonosz emelje fel a fehér zászlót és kapituláljon” – reagált Edgars Rinkēvičs lett elnök is a pápa szavaira.

Alexandra Valkenburg, az EU szentszéki küldöttségének vezetője vasárnap kijelentette, hogy „Oroszország két éve illegális és indokolatlan háborút indított Ukrajna ellen”, és Oroszország azonnal véget vethetne ennek a háborúnak, ha tiszteletben tartaná Ukrajna szuverenitását és területi integritását. 

(Fotó: Lorenzo Di Cola/NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.