A magyar rém – lefasisztázta Orbánt a Tageblatt

A című luxemburgi lap az Európai Néppárt tanácskozása kapcsán azt írja, Juncker, Merkel és a többiek mellőzték az önkritikát, hiszen a résztvevők semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy olyan fasiszta ül a soraikban, mint Orbán Viktor.

2016. június 1., 09:08

A több mint százéves luxemburgi

Tageblattazt jónak tartja, hogy az Európai Néppárt tanácskozásán Juncker, Merkel és a többiek imamalomszerűen figyelmeztettek a grasszáló jobboldali populizmus veszélyeire. Azt viszont hiányolja a kommentár, hogy elmaradt az önkritika, hiszen a résztvevők semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy olyan fasiszta ül a soraikban, mint Orbán Viktor.

Lehet, hogy a megállapítás egyesek számára túlzásnak tűnik, ám maga a tény, hogy eltűrnek egy ilyen veszélyes politikust maguk között, mutatja, milyen hazug az EPP, és hogy milyen kevés köze van a Kohlokhoz és Adenauerekhez.

Mert hazug, ha valaki óv a jobboldali populizmustól, az EU védelmezőjének állítja be magát, közben viszont hagyja, hogy a szónoki pulttól a harmadik sorban üljön a magyar rém. De a konzervatívoknak nem csupán az olyan szélsőséges esetek okoznak gondot, mint Orbán.

Már szinte minden országban elhajlanak élesen jobb felé. Ezt még az ünnepi beszédek sem tudják leplezni.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)