A legveszélyesebb Szilézia

A nyári- és őszi turista szezon idején érdemes tudni, Lengyelország mely területei, városai a legveszélyesebbek és melyek a legbiztonságosabbak a bűnözés szempontjából. Ezt a „biztonsági” térképet megrajzolhatjuk a lengyel belügyminisztérium adatai alapján, amelyek az ország 2010-es belbiztonsági állapotát mutatják.

2011. augusztus 15., 11:26

A jelentés szerint Lengyelországban a legrosszabb a biztonság Alsó- és Felső-Sziléziában, itt van a legtöbb betörés és lopás, ráadásul ezek száma növekszik a leginkább. Ez örvendetes adat is lehetne: egyértelműen csökken az életellenes bűncselekmények száma, ugyanakkor nő a tulajdon ellenieké. Tavaly Lengyelországban 220 ezer lopást követtek el, 4,1 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben, s ijesztő, hogy az ezekben a cselekményekben résztvevő fiatalkorúak száma 7 százalékkal emelkedett.

Szilézia mellett a legveszélyeztetettebb a főváros, lopás és rablás tekintetében a leggyakoribb helyszínek a lakásokon és az utcákon kívül itt is a nagy kereskedelmi központok.

Az egyik lengyel kriminológus professzor véleménye szerint a tulajdon elleni bűncselekmények számának növekedésében a legfontosabb kiváltó ok a társadalom elszegényedése, nő ugyanis az igény a lopott holmikra. Az embereknek minél kevesebb pénzük van, annál kevésbé érdekli őket, honnan származik az az áru, amit meg akarnak szerezni, az a legfontosabb, hogy minél olcsóbb legyen.

Az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője felhívta arra is a figyelmet, hogy a nagyvárosok a rengeteg üzletükkel és szórakozó helyeikkel azért is vonzók a bűnözőknek, mert nagyobb anonimitást biztosít számukra, mint egy kisebb falu. Úgy becsülik, hogy a nagyvárosok 60 százalékában követik el a bűncselekmények 80 százalékát.

Lengyelország ugyanakkor sokkal biztonságosabb ebből a szempontból, mint más, nyugati országok. A százezer lakosra jutó bűnesetek száma jóval kevesebb itt, mint például Bécsben, Berlinben vagy Londonban. Az idén növelik a rendőrök számát a 60 ezernél nagyobb lakosú városokban Lengyelországban, remélik, hogy ez majd tovább javítja a statisztikát.

A legbiztonságosabb hely a lengyel Kárpátalja (Podkarpacie), Podlasie és Swietokrzyskie. Ezeken a helyeken tapasztalták a legkevesebb lopást, testi sértést, betörést – és élet elleni bűncselekményt is.