A kommunizmus rajongói tépni fogják magukat, hogy ezt láthassák...

Múzeumba kerül Fidel Castro inge: az a ruhadarab, amelyet a kubai forradalom vezére az 1994-es iberoamerikai csúcstalálkozón viselt -- adta közre az MTI.

2009. június 18., 17:11

Az ing "történelmi", hisz a politikus az 1959-es hatalomra kerülése után nyilvános megjelenésen először hagyta a fogason katonai egyenruháját a guayabera, több latin-amerikai országban és a Fülöp-szigeteken népszerű, valószínűleg kubai eredetű ingféle kedvéért.

Castro a kolumbiai Cartagenában rendezett csúcstalálkozót megelőzően kizárólag a hagyományos olívazöld egyenruhában jelent meg - emlékeztetett a kubai kommunista ifjúsági szervezet hivatalos lapja, a Juventud Rebelde. Az ötlet, hogy Fidel a hagyományos kubai fehér ingre cserélje az uniformist, a politikus barátjától, Gabriel García Marquez kolumbiai írótól származott.

A mexikói esküvői ingként is emlegetett guayabera mindkét oldalon nagy zsebekkel rendelkező, általában a nadrágon kívül hordott ing, több karibi országban is "nemzeti viseletnek" számít. Fidel Castro inge hétvégén kerül múzeumba a Kuba középső részén fekvő Sancti Spiritus városában. Az intézmény már több tárgyat őriz Fidel öccsétől, az őt a hatalomban követő Raúltól.