A főszervező maga is HIV fertőzött volt

A látványos megnyitó, a fantáziadús öltözékek, nem utolsósorban pedig a hírességek felvonulása mindig fokozott figyelmet biztosítanak az Élet Báljának, amely az AIDS betegség elleni küzdelem javára gyűjt – mindig sikerrel. Az idén volt egy extra különlegessége: Gery Keszler alapító főszervező váratlan vallomása.

2015. május 18., 12:19

Csaknem könnyezve beszélt – először a nyilvánosság előtt – a Life Ball 52 éves szervezője arról, hogy fiatal korában ő maga is HIV fertőzött volt. Ma jól van, és ezt a kezelésnek, a gyógyszereknek köszönheti, és az ő példája is bizonyítja: a felvilágosítás, a hatékony gyógyszerek alkalmazása – és persze ezek felfedezése, vagyis a kutatás mindennél fontosabb. Gery Keszler az idén huszonharmadszor rendezte meg Bécsben a Life Ballt, és a sikeren ma már senki nem csodálkozik.

Az idei bál színe az arany volt, mottója a „Ver Sacrum“ – szent tavasz –, a szecesszió jelképe. Ilyen stílusban készült a színpadkép, Klimt volt az ihletője sok jelmeznek. Az életet dicsőítő bál üzenete: együtt a gyilkos kór is leküzdhető. Ennek érdekében adakozik, aki csak tud – tavaly 700 ezer euró jött össze. Kitüntetéseket is átadnak ilyenkor, azoknak, akik sokat tettek a betegség elleni harcért, a kutatásért vagy éppen betegek megmentéséért.

A törzsvendégnek számító Bill Clinton felesége választási kampánya miatt most nem jött el, AIDS – segély alapítványát Sean Penn képviselte, de itt voltak tucat számra ismert személyiségek a világ minden részéből, színészek, énekesek. És persze az osztrák közélet nevezetességei. Harry brit királyi herceg video üzenetet küldött. A közönség kedvence Conchita Wurst volt, már csak azért is, mert aligha lehetett feledni a következő nagy eseményt. A Song Contest selejtezői csupán két nappal a Life Ball után kezdődtek. Szerencsére a tér díszletét nem kell átépíteni, a színpad éppen megfelel az intervíziós dalfesztivál fellépőinek is.

A megnyitóra, mint mindig, „hivatalosak” voltak a bécsiek – a rendezvény csak később vonult el a Városháza termeibe, ahol a jótékonysági rendezvény résztvevői az elegáns vacsora után táncra is perdülhettek. A fantasztikus öltözékű hírességek bevonulását, az ugyancsak fantáziadús divatbemutatót (Jean Paul Gaultier modelljei vonultak fel) most is a téren rendezték, és persze a később kívül rekedteknek is nyújtottak lehetőséget a mulatságra. Ki is használták –hajnalig.

A rendezvényről, amelyet az ORF közvetített, a tévé honlapján videók tekinthetők vissza,

itt.

Az osztrák sajtót megtöltik a fotók – a szervuszausztria képgalériáját állandó fotósunk, Elisabeth Schwindl felvételeiből állítottuk össze.

Képgaléria: