„A csónak megtelt”: Magyarország egyetlen menekültet sem vesz vissza

„Presse exklusiv”: A magyar kormány egyoldalúan hatályon kívül helyezi a Dublin III. rendeletet. Ausztria a továbbiakban nem toloncolhatja vissza Magyarországra a menekülteket. A bécsi napilap online kiadása gyorshírben adta közzé Christian Ultsch és Rainer Nowak közös cikkét.

2015. június 23., 23:16


Magyarország csak ritkán kerülte ki a konfliktust az EU-val. Orbán Viktor miniszterelnök most a menekültválságban is konfrontációs álláspontra helyezkedett. Kedden egyoldalúan elrendelte a Dublin III. rendelet felfüggesztését. Ezután Magyarország nem vesz vissza egyetlen menekültet sem, aki Magyarországon keresztül érkezett az EU-ba, és később más tagállamba utazott tovább.

„Mindannyian európai megoldást szeretnénk, de nekünk védenünk kell a magyar érdekeket és a magyar lakosságot is” – mondta kedden a Die Pressének Kovács Zoltán, Orbán kormányszóvivője. Magyarország 2500 menekült befogadására elegendő kapacitással rendelkezik, és eddig már 3000 menekültet fogadott be. „A csónak megtelt” – mondta Kovács. Országa képtelen lenne dublini esetnek számító további tízezres nagyságrendű menekültet befogadni.

Bécsben Perényi János magyar nagykövet még kedden kora délután tájékoztatta kormánya új álláspontjáról a külügyminisztériumot. Az átadott nyilatkozat szerint a dublini megállapodást „technikai okokból” függesztik fel. Kovács kormányszóvivő kiegészítése szerint a felfüggesztés határozatlan ideig lesz érvényben.

„Mindenki csak a Földközi-tengerre figyel”


A Dublin III. rendelet 2013. július 19-én lépett életbe. Ebben rögzítették, hogy az az európai tagállam illetékes a menekültügyi eljárás lefolytatására, amelybe először utazott be a menedékkérő. A Kovács kormányszóvivőtől kapott tájékoztatás szerint 2014. év elejétől százezer külföldi utazott be illegálisan Magyarországra, csak az idei év eleje óta hatvanezer. „Szolidaritást várunk az európai partnereinktől” – mondta Kovács. „De mindenki csak a Földközi-tengerre figyel” – folytatta. Idén azonban egyre több menekült érkezik a balkáni útvonalon Európába.

A magyar döntés közvetlenül érinti Ausztriát: Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter asszony nemrégiben rendelte el az 1300 aktuális dublini eset feldolgozásának elsőbbségben részesítését, és a többi menedékjogi eljárás felfüggesztését. (A szerk: honlapunk is megírta,

itt). A dublini rendelet alapján az év eleje óta 620 menedékkérő került átadásra más EU-s tagállamnak. A Karl-Heinz Grundböck belügyi szóvivőtől származó tájékoztatás szerint körülbelül a menedékkérelmek egynegyede tartozik a dublini ügyek körébe. A legtöbben állítólag Olaszországból és Magyarországról utaztak be. Országokra lebontott, részletes statisztika nem létezik.

Ausztria már most sem ad át menekülteket Görögországnak. Grundböck azt mondta, hogy azért nem, mert ott nem biztosított az ellátásuk.

A magyar Dublin-blokád következtében láncreakció alakulhat ki. Megfigyelők arra számítanak, hogy következőként Olaszország helyezheti hatályon kívül a közös EU-s rendeletet. Magyarország a csütörtöki EU-csúcs előtt nyilvánvalóan nyomást akar gyakorolni. Orbán miniszterelnök elutasította és „ostobának” minősítette azt az eljárást is, amelyet az EU-bizottság összesen hatvanezer menekült tagországokban történő kötelező elhelyezésére dolgozott ki.

Fordította: dr. Gonda László

Die Presse, 2015. 06. 23. (online: 15. 15.)