A Buckingham-palota kapujának hajtott egy autó

A Buckingham-palota kapujának hajtott egy autó, vezetőjét rongálás gyanújával őrizetbe vették.

2024. március 10., 13:49

Szerző:

A közösségi médiafelületeken megjelent fotókon egy kék, ötajtós jármű látszik a Buckingham-palota – a brit királyi család első számú londoni rezidenciája – díszes kovácsoltvas főbejáratánál, bekapcsolt vészvillogókkal. 

A Scotland Yard rövid vasárnapi tájékoztatása szerint az incidens még szombat hajnalban történt. A gépkocsi vezetőjét fegyveres rendőrök vették őrizetbe, majd kórházba szállították. A hatósági beszámoló szerint ugyanakkor sérülés nem történt. A londoni rendőrség vizsgálatot indított az eset körülményeinek feltárására. Vasárnap a kaput palánkok fedték. 

A gépkocsi vezetőjét szándékos rongálás és közúti veszélyeztetés gyanújával vették őrizetbe. A rendőrség nem sokkal később bejelentette, hogy nem kezeli terrorizmussal összefüggő cselekményként az incidenst.

Autós támadás a Downing Street ellen

Korábban is történtek hasonló merényletek Londonban. Tavaly májusban a londoni miniszterelnöki hivatal és a pénzügyminiszteri rezidencia utcája, a Downing Street kerítésének ütközött egy autó. A BBC értesülése szerint Rishi Sunak miniszterelnök az incidens idején a Downing Street 10. alatt lévő hivatalában tartózkodott, de nem sokkal később távozott.

A Downing Street 1732 óta a kormányfői hivatal utcája, emellett a mindenkori pénzügyminiszter hivatalos rezidenciájának is otthont nyújt, a két rezidenciával szemben – a Whitehall felől tekintve az utca baloldalán – a brit külügyminisztérium hatalmas épületének hátsó frontja emelkedik.

A Downing Street bejáratát három méter magas, robbanásoknak is ellenálló öntöttvas biztonsági kerítés zárja el, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. A kaput belülről külön fegyveres egység is őrzi.

A Downing Streeten évtizedekkel ezelőtt még szabadon lehetett sétálni, de 1988-ban, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő egykori legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyre sűrűbb merényletei miatt az utcát vaskerítéssel zárták el.

Robbantás a Buckingham-palota területén

2023. májusában letartóztattak egy férfit a Buckingham-palota előtt, miután a gyanú szerint sörétes fegyverbe való töltényeket dobott a palota területére. Az incidens után a rendőrség kordont állított fel a helyszínen, a férfi ruháit átvizsgálták, fegyvert nem találtak nála, de kést igen. A táskáján elővigyázatosságból irányított robbantást hajtottak végre a tűzszerészek.

A rendőrség közölte, hogy „mentális incidensként” kezelik az ügyet, terrorizmus gyanúja nem merült fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. A néhai II. Erzsébet királynő fényképe a londoni Buckingham-palota kapuján 2022. szeptember 11-én, három nappal őfelsége halála után. Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.