A betiltott karácsony

Ki és miért tiltotta be a karácsonyt? Mit tálalnak fel a karácsonyi vacsora asztalon? Mióta szól alattvalóihoz a királynő? Vajon az angolok tényleg bokszolnak december 26-án? Mi köze a karácsonynak a pogányokhoz? Mindez és sok más angol karácsonyi és egyéb érdekesség derül ki az alábbi írásból.

2011. december 25., 05:53

Szerző:

A hagyományos karácsonyi ünnepség eredete, amely már különbözik a pogány Anglia téli ünnepségsorozatától, a VI. századra datálható. A középkorra a tradicionális pogány rítusok, tűzgyújtások, zenei mulatságok, nagy étkezések beépültek a karácsonyi ünneplésbe.

A szent napokról és a böjtölésről szóló 1551-es törvény (amelyet azóta sem helyeztek hatályon kívül!) minden állampolgár számára előírja, hogy karácsony napján részt kell vennie a karácsonyi misén és a templomba jutva semmilyen közlekedési eszközt nem használhat! A gyaloglást előíró törvény szándéka feltehetően az volt, hogy alázatra kényszerítse még a tehetősebbeket is, de az is elképzelhető, hogy pusztán a várható közlekedési káoszt szerették volna elkerülni... Napjainkban az emberek mintegy 13%-a megy templomba karácsonykor, azt viszont bizton állíthatjuk, hogy britek ezrei szegik meg karácsonykor az említett középkori törvényt.

1647-ben az angol parlament illegálissá minősítette a karácsonyt és a puritán vezető, Oliver Cromwell minden ünnepséget betiltott, mivel erkölcstelennek tartotta a mulatságot a szentnek tartott napon. A tiltást csak 1660-ban, Cromwell halála után oldották fel.

Viktória királynő uralkodása alatt vált szokássá az ajándékozás, elsősorban a gyerekeknek. A csomagbontás izgalma december 25-ének reggelén, valamivel 8 óra előtt fogja el az angolokat. Egy felmérés szerint ez az élmény 8 óra 19 percig tart, majd leülnek reggelizni, amit mindenképpen csokoládéfogyasztással kezdenek.

A királynő szokásos karácsonyi üzenete nem nyúlik vissza a középkorba. Ez a tradíció V. György királlyal kezdődött 1932-ben, aki ekkor mondta el ünnepi beszédét, melyet Rudyard Kipling (a Dzsungel könyve szerzője) írt számára. A rádión közvetített beszéd óriási sikert aratott. Így kezdődött: „Az otthonomból és a szívemből beszélek mindannyiukhoz...” II. Erzsébet királynő folytatja a hagyományt és ő is beszédet intéz alattvalóihoz karácsony napján, amit milliók hallgatnak nem csupán Angliában, de szerte a világon, miközben a karácsonyi vacsorájukat emésztik.

Angliában december 26-a az úgy nevezett „Boxing Day”. De senki ne ijedjen meg, ez nem azt jelenti, hogy az angolok ilyenkor verekedni, bokszolni kezdenének! Nem, ezen a napon adják át ajándékaikat a kereskedőiknek, szolgálóiknak és barátaiknak. Ez a szokás szintén a középkorra vezethető vissza, amikor a papoknak ki kellett üríteniük a templom alamizsna-dobozait (box=doboz) és ajándékokat kellett szétosztaniuk a szegények között. A tehetősek hatalmas vacsorákat rendeztek, az asztalok roskadoztak a finomságoktól, többek között vajban olvasztott, aranyra emlékeztető sáfránnyal festett sült pávát tálaltak fel a tollaival díszítve. Miután jóllaktak, a maradékot dobozba tették és odaadták a szolgálóiknak.


Viktória királynő idejében divatba jött a sült liba vagy pulyka, melynek többségét Németországból és Franciaországból importálták. A hazai, Norfolkban tenyésztett szárnyasok azonban gyalog mentek fel a londoni piacra, lábukon bőrből készült csizmában vagy kátrányborítással. Erről bővebb leírást Charles Dickens Karácsonyi ének c. művében olvashatunk.

Napjainkban egy tipikus brit karácsonyi asztalon előételként rákot, lazacot találunk, főételként pulykát, sült, főtt vagy passzírozott burgonyát, párolt zöldséget – beleértve az ördög zöldségének(!) nevezett kelbimbót –, és persze nem maradhat el a desszert, a gyümölcsben gazdag puding.

De a decemberi ünnepek sorából ne felejtsük ki az idén december 20-28-ára eső Hanukát, a Fény ünnepét sem. I.e. 167-ben Judás Makkabeus vezetésével Izrael népe fellázadt a hellenizmus ellen. A sikeres felkelés után azonnal hozzáfogtak a jeruzsálemi Moria hegyen álló Templom megtisztításához és újraszenteléséhez. Ám ekkor csoda történt, mert a templomban égő olajmécses, melyben egy napra elegendő olaj volt, nyolc napon át égett. Ennek ünnepe a Hanuka, amikor nyolc napon át, minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak a csoda emlékére. Szokás még ilyenkor olajban sült fánkot enni.


Boldog Karácsonyt és Boldog Hanukát kívánunk minden kedves olvasónak Magyarországon és Angliában és a világ bármely pontján!