Vizoviczki László szabadon távozott a fegyházból

Március közepén szabadult a fegyházból Vizoviczki László. Rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt ítéltek el.

2024. március 27., 18:03

Szerző:

Szabadult a fegyházból Vizoviczki László, akit rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt elítélt el a bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet.  Mint a lap megtudta, a Vizoviczki két ítéletét néhány éve összbüntetésbe foglalták, egy jogorvoslati indítványnak köszönhetően pedig tavaly decemberben született ezzel kapcsolatban egy újabb döntés. Akkor a férfi összbüntetése nyolc évre és néhány hónapra rövidült, március közepe óta pedig már szabad ember, hiszen beszámították neki a letartóztatásban, valamint a házi őrizetben (az új büntetőeljárási törvény szerint bűnügyi felügyeletben) töltött időszakot is.

A „diszkópápát” évekkel ezelőtt költségvetési csalás és rendőrök megvesztegetése miatt hét-hét év szabadságvesztésre ítélték. Mivel mindkét ügyében kimondták a bűnszervezetet, kedvezményt nem kaphatott. Néhány éve ugyanakkor a két büntetését összbüntetésbe foglalták, ám egy jogorvoslati indítványnak köszönhetően tavaly decemberben született ezzel kapcsolatban egy újabb döntés, ami kedvező volt Vizoviczki számára: a férfi összbüntetése így nyolc évre és néhány hónapra rövidült. Ezt a döntést a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta.

Ennek értelmében a Hajógyári-sziget egykori ura szabadulhatott, hiszen beszámították neki a letartóztatásban, valamint a házi őrizetben (az új büntetőeljárási törvény szerint bűnügyi felügyeletben) töltött időszakot is.

Vizoviczki Lászlót 2012 májusában az irodájából vitték el a rendőrök

2016-ban Magyarország akkori legnagyobb óvadékát, 250 millió forint óvadékot fizetett ki valaki azért, hogy az üzletember kijöhessen az előzetesből – írja az Index.  A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én jelentette be, hogy vádat emelt a rendőrségi vesztegetési botrányban ismertté vált, a Hajógyári-szigeten és a belvárosban szórakozóhelyeket működtető Vizoviczki László ügyeiben, amelyekben 33 vezető beosztású hivatalos személy is érintett volt. A vádlottak között szerepelt hét korábbi rendőr, köztük öt volt vezető beosztású rendőrtiszt, korábbi tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő is.

Vizoviczki már a 1990-es évek közepétől a hatóságok célkeresztjében volt, ám sokáig nem talált rajta fogást az igazságszolgáltatás. A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt – írja a Magyar Nemzet. 

Vizoviczki mindent bevallott

A „diszkópápa” hosszú évek tagadása után végül 2019 őszén a bíróságon a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét, így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg. Mindezekért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélték. A rendőri vezetők ügyében azóta már szintén döntés született, és első fokon több rendőri vezetőt is hosszú börtönévekre ítélt a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa.  Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén hét évet kapott jogerősen.

A vád és az ítélet szerint Vizoviczki László a 2000-s évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését.  Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.