Trócsányi László: Jogállamot csak jogállami módon lehet építeni

A volt igazságügyi miniszter is elmondta véleményét a kétharmados törvények feles többséggel történő felülírásáról.

2021. szeptember 26., 07:46

Szerző:

„Jogállamot csak jogállami módon és eszközökkel lehet építeni” – mondta Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője, korábbi igazságügyi miniszter. A politikus a Kossuth Rádióban fejtette ki a véleményét Dobrev Klára egyik előválasztási ígéretével kapcsolatban, miszerint akár feles többséggel is alkotnának olyan törvényeket, amelyekhez egyébként kétharmados felhatalmazás szükséges, írja az Index.

Trócsányi szerint jogász szemmel a demokratikusan elfogadott, kétharmados jogszabályokat nem lehet eltörölni vagy félredobni feles felhatalmazással. Úgy fogalmazott, hogy a jogászok számára a legfontosabb törvényeknek az alapjogokat biztosító szabályozások. Hozzátette, hogy politikai vita mindig volt és lesz, de jogállamot csak a jogállamiság keretein belül lehet építeni. 

A politikus szerint gond, hogy a politikai közbeszéd részéve vált a jogállam és a jogállamiság fogalma. Trócsányi hozzátette, hogy ezek a fogalmak ezáltal elértéktelenedtek és relativizálódtak. A volt igazságügyi miniszter kiemelte, hogy értékkérdésekről és nem a jogállamiságról folyik a vita, ezt a kettőt kár is összemosni. 

 

(Kiemelt kép: Trócsányi László, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó:Koszticsák Szilárd/MTI)

 

 

12:55

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

12:06

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával.