Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztás és a mellrák közti kapcsolatról

A húsfogyasztás mennyisége, típusa és gyakorisága is hatással lehet a mellrák kialakulására. 

2024. május 9., 12:27

Szerző:

A JAMA Network Open 2023-ban megjelent tanulmánya szerint a mellrák az egyik legelterjedtebb daganatos megbetegedés. Az USA-ban, az 50 év alatti nők körében 2010 és 2019 között közel 8 százalékkal nőtt az emlőrákos betegek száma, az idősebb nők körében pedig további növekvő tendencia mutatkozik meg. Bár közvetlen összefüggés nem bizonyítja, de kutatások egyre inkább azt sugallják, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának korlátozása, továbbá szárnyassal való helyettesítése segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát. 

Sokkoló számok

Egy több 42000, 35 és 74 év közötti nő bevonásával készült tanulmány, melyet az International Journal of Cancer folyóiratban tettek közzé, azt írja, hogy azoknál, akik a legtöbb vörös húst ették (beleértve a marha, sertés és bárányhús) átlagosan 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a mellrák. A tanulmány ezen túlmenően azt is megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik jellemzően csak baromfihúst (csirkét, pulykát) fogyasztottak 15 százalékkal alacsonyabb volt a betegség megjelenésének előforudlása.

Nagyobb veszély

A kutatás kitért arra is, hogy a vörös húsoknál még nagyob veszélyt jelenthetnek a feldolgozott húsok, úgy mint a virsli, sonka, szalonna vagy éppen a kolbász. Ezek a friss eredmények egyébként megegyeznek korábbi kutatási eredményekkel is: egy 44231, 33 és 52 év közötti nő bevonásával készült vizsgálat például azt állapította meg, hogy azok a nők, akik serdülőkorukban napi két adagná több vörös húst ettek 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk mellrák

Lehet pótolni

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy teljesen el kellene hagynia a vörös húsokat. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ebből egyáltalán nem az következik, hogy akkor a nőknek innentől kezdve vegetáriánussá kell válniuk, csupán arról van szó, hogy a vörös és feldolgozott húsok bevitelének mértékét érdemes csökkenteni, minimalizálni. Jó hír az is, hogy a vörös húsból bevitt fehérjéket más forrásból, úgy mint baromfi, hüvelyesek, diófélék vagy halból is lehet pótolni.

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.