Tovább bújócskázik a kormány a CEU-val és New York állammal

2018. július 3., 11:01

Szerző:

Még mindig nem reagált a magyar kormány New York állam oktatási hivatalának levelére, amiben megerősítik: folytat képzéseket a Közép-európai Egyetem (CEU) a tengerentúlon – írja Hír Tv. A csatorna megkeresésére a hivatal elárulta, hogy júniusban küldték el levelüket Budapestre, amire amúgy nem szükséges a kormány válaszolni.

Június végén Orbán Viktor a Parlamentben arra a kérdésre, hogy mikor írja alá a kormány a megállapodást a CEU-val, annyit felelt, hogy a jó döntéshez idő kell.

Ismert ugyanakkor, hogy New York állam már a télen is küldött hivatalos értesítést arról, hogy folyik a CEU-nak képzése az Egyesült Államokban. Ezt magas rangú magyar delegáció áprilisban meg is látogatta, Palkovics László miniszter szerint most annak a képzésnek a vizsgálata zajlik.

Fotó: Kökényesi Gábor

A CEU működéséhez csak a magyar kormány aláírása hiányzik, az intézmény minden törvényi feltételnek megfelel. Múlt héten – mint megírtuk – kuratóriuma jóváhagyta, hogy az intézmény a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-20-as tanévre Budapestre. Az új tanévre való jelentkezést annak figyelembevételével hirdették meg, hogy az egyetem teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit, miközben a kormányzat továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől.

A New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó, múlt kedden nyilvánosságra hozott hivatalos levél megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez az államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését – tették hozzá.

„A CEU imponáló tudományos intézmény, és értékes erőforrása mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak. Támogatom az intézmény további budapesti működését, és remélem, hogy még sok évig lesz kapocs országaink között" – mondta David Cornstein új amerikai nagykövet egyik első hivatalos útján, amely – mint szintén megírtuk – épp a CEU-ba vezetett.

Amennyiben tehát Orbán Viktor folytatni kívánja közeledését a Trump-kormányzathoz, érdemes volna legalább egy válaszlevéllel megtisztelni az amerikaiakat.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.