Lehet hipóval fertőtleníteni a tojást? A válasz tömören igen, de nagyon vigyázni kell a héjára
Első hallásra igen meglepő kijelentéseket tett a tojásokról az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. A húsvéti tojásfestés részleteit megosztó tisztifőorvos arról beszélt, hogy ugyan nem kell félni a termelői piacokon vásárolt termékektől, a tojást érdemes megmosni.
De azt is elmondta, hogy a tojásokat érdemes fertőtleníteni,
persze hőkezelten együk, főzve, vagy sütve. Ugyanis jobb most óvatosnak lenni, mert lehet a tojás felületén is olyan kórokozó, ami máskor nem jelentene veszélyt az emberre és javasolta: érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, alaposan leöblíteni és hagyni megszáradni, hogy a héjon lévő kórokozók elpusztuljanak.
De mennyire biztonságos eljárás ez?
Nos, mint az Index is felhívja a figyelmet, a tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy korábbi tájékoztatójában az áll, hogy az étkezési tyúktojás esetén „általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni”. A fertőtlenített tojást már tilos visszatenni a tojástartóba.
Ugyanakkor, ha a tojást tisztának látjuk – erre ugyancsak a Nébih hívja fel másutt a figyelmet –, azt nem kell felhasználás előtt megmosni, sőt:
mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.