Lehet hipóval fertőtleníteni a tojást? A válasz tömören igen, de nagyon vigyázni kell a héjára

2020. március 31., 21:33

Szerző:

Első hallásra igen meglepő kijelentéseket tett a tojásokról az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. A húsvéti tojásfestés részleteit megosztó tisztifőorvos arról beszélt, hogy ugyan nem kell félni a termelői piacokon vásárolt termékektől, a tojást érdemes megmosni.

De azt is elmondta, hogy a tojásokat érdemes fertőtleníteni,

persze hőkezelten együk, főzve, vagy sütve. Ugyanis jobb most óvatosnak lenni, mert lehet a tojás felületén is olyan kórokozó, ami máskor nem jelentene veszélyt az emberre és javasolta: érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, alaposan leöblíteni és hagyni megszáradni, hogy a héjon lévő kórokozók elpusztuljanak.

De mennyire biztonságos eljárás ez?

Nos, mint az Index is felhívja a figyelmet, a tojás hipós fertőtlenítését régóta alkalmazzák, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy korábbi tájékoztatójában az áll, hogy az étkezési tyúktojás esetén „általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni”. A fertőtlenített tojást már tilos visszatenni a tojástartóba.

Ugyanakkor, ha a tojást tisztának látjuk – erre ugyancsak a Nébih hívja fel másutt a figyelmet –, azt nem kell felhasználás előtt megmosni, sőt: 

mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

 

 

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.