Operatív Törzs: ha az emberek a nyaralójukban tartózkodnak, akkor onnan érvényes a kijárási korlátozás

2020. március 31., 12:42

Szerző:

Eddig 14146 vizsgálat történt, és folyamatosan gyógyultan távoznak az intézményekből, már 37-en már meggyógyultak, 16-on elhunytak - mondta el az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Új információ, amelyek sokkal jobban közelíthetőbbé teszik az elhunytakról szóló tájékoztatót:

a jövőben a koronavírus.gov.hu oldalon elérhető lesz az elhunytak száma, életkora, neme, és hogy volt-e valamilyen alapbetegségük.

Elsősorban az idősebb korosztályra veszélyes a fertőzés, de volt gyomorbélrendszeri betegséggel, cukorbetegséggel küzdő is.

Figyeljünk arra, hogy ha egy betegséggel küzdünk hosszú ideje, még inkább vigyázzunk magunkra, ne találkozzunk fertőzött személlyel és kerüljük a kontaktusokat

- mondta Müller.

Ez alkalommal is köszönetet mondott Müller Cecília a művészeknek, akik tartják az életet a lakosságban. A szülőket kéri, hogy jobban figyeljenek oda gyermekeikre az otthonlét ideje alatt, akik megérzik az ismeretlen, új helyzetet.

A kiadott kormányrendeletek érvényben maradnak a különleges jogrend érvényben maradása során - mondta el Kiss Róbert alezredes. Elárulta azt is, hogy a Waberer's szállítócég felajánlott logisztikai segítséget az operatív törzsnek eszközszállításhoz.

Sokakkal szemben rendeltek el intézkedést a rendőrök - mondta el Kiss. Elemezték a kijárási korlátozással kapcsolatos tapasztalatokat. 943 rendőri intézkedést foganatosítottak, ezek közül több mint 800 esetben figyelmeztetést alkalmaztak. Azt is elmondta, hogy a kórházparancsnokok megkezdték a munkát és felmérték a készleteket, mindent rendben találtak.

Müller szerint

nem kell félni a termelői piacokon vásárolt termékektől, a tojást például érdemes megmosni. De azt is elmondta, hogy a tojásokat érdemes fertőtleníteni, és hőkezelten együk őket - megfőzve, vagy sütve.

Minden más termékre, így a sonkára is azt javasolja, hogy megfelelő hőkezelés után egyék meg.

Arra a kérdésre, hogy az önkéntesek által gyártott szájmaszkok mennyire megfelelőek, Müller Cecília elmondta, hogy az egyszerű varrott szájmaszkokat használat után legalább 60 fokos vízben mossuk ki, hiszen ha megérintjük, akkor már ott lehet a vírus. A kezünkkel pedig semmiképp ne nyúljunk az arcunkhoz. Ha valaki szeretné használni a maszkot, akkor azt helyesen használja: orrot, szájat jól eltakarni, és ne igazgassunk, ne nyúljunk alá.

A kijárási korlátozás rendelkezése egyértelmű - mondta Müller arra a kérdésre, hogy a nyaralóikba mehetnek-e az emberek.

Mindenkire nézve kötelező a rendelkezés - ahol az emberek tartózkodnak, ha a nyaralójukban, akkor onnan van kijárási korlátozás.

Nem szabad most tartózkodási helyet változtatni, csak akkor hagyhatja el, ha az megfelel a jogszabályoknak.

Minden egészségügyi intézmény folyamatosan a felkészülés különböző szakaszaiban van - mondta el Müller. A járvány elején alacsony adatok voltak, akkor még elég volt a Dél-pesti Centrumkórház az ellátásra, de folyamatosan lépnek be a megyei kórházak és a kapacitásnövelés folyamatosan történik - mindaddig, ameddig szükséges a kapacitást bővíteni.

A magyarok hazaszállítása elsődleges prioritás az országnak. Kanadából 257 fő fog hazajönni - mondta el Kiss Róbert.

Tegnap 150 személygépkocsival és 4 autóbusszal érkeztek haza magyar emberek, az ő tesztjük negatív volt, ezért nekik már házi karantént sem kell elrendelni.

Az időseknek változatlanul azt javasolja Müller Cecília, hogy maradjanak otthon. A legfőbb dolog, amit az idősek meg tudnak tenni, ezzel sokat tesznek magukért és másokért is. Vegyék igénybe a rokonok segítségét, de akár az önkormányzat segítségét is. Az idősávra csak egy végső szükségletként tekintsenek, lehetőleg mindenki maradjon otthon.

A hatósági házi karanténnal és a kijárási korlátozás ellenőrzésével kapcsolatban több rendőr van az utcákon, így a garázdaságot és egyéb bűncselekményeket is tudnak ellenőrizni.

Aki nem lehet otthoni karanténban, azoknak az operatív törzs biztosít elhelyezést - mondta el Müller Cecília.

Sokan vannak, akik nem tudnak hazamenni, mert otthon van fokozottan kockázatos személy.

Koronavírus - Szent László Kórház Koronavírus - Szent László Kórház
Fotó: Szigetváry Zsolt

Újságírói kérdésre, hogy mikor lépünk át a tömeges megbetegedések időszakába, és mi történik ekkor, Müller Cecília ennyit mondott: ez nem egy számhoz viszonyítható, de már nagyon közel vagyunk hozzá - mondta el Müller. Elmondta azt is, hogy

több fiatal és gyermek fertőződött meg, vannak egészen alacsony életkorúak is, 1-2 ilyen embert mondott és az ő egészségi állapotuk is „széles körben” mozog.

Lélegeztetett nincs köztük, de vannak, akik segítségre szorulnak, és vannak, akiknek tünetei sincsenek.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a kórházak, Müller válasza szerint "békeidőben" is van a kórházaknak ilyen forgatókönyve, most pedig az operatív törzs extra átvizsgálást kért ezzel kapcsolatban. Ha ezen túl kell lépni - ahogy túl is léptünk - akkor a körzethatárok és az egészségügyi személyzet mozgatása is lehetséges - mondta el Müller Cecília. Erről dönteni az ő hatáskörébe tartozik. Az orvosok is kaptak felkészítést, például egy koronavírusos kézikönyvet.

A már kigyógyult betegekre vonatkozóan hamarosan indul egy olyan kutatás, amiben vizsgálni fogják, hogy a már megfertőződött betegek ismét elkaphatják-e a betegséget.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.