Tarlós István gyakorlatilag megígérte, hogy ha újraválasztják, klímaügyben és hajléktalankérdésben mindent máshogy fog csinálni, mint eddig

2019. augusztus 26., 14:10

Szerző:

A mi konkrét elképzelésünk, vagy az enyém, ha úgy tetszik, hogy a környezetvédelemmel, az ahhoz kapcsolatos kérdésekkel és a hajléktalan ügyek, problémák rendezésének felgyorsításával tudjunk foglalkozni

– szúrta ki Tarlós István főpolgármester mondatait a TV2 Mokkában a 444 arról, hogy milyen új politika lenne várható a fideszes városvezetéstől, ha újraválasztanák ősszel Budapesten.

Az említett két kérdéskör már csak azért is érdekes, mert főleg a fideszes kerületek, illetve a fővárosi önkormányzati is apellált olyan rendeletekkel, amelyek hátrányosan érintették a hajléktalanokat, kizárták őket közterületekről, valamint az Orbán-kormány is büntethetővé tette a hajléktalanságot.

A klímavédelem említéséhez a főpolgármester hozzáfűzte, hogy a hőhullámok idejére tennék élhetőbbé a várost. Ez – tekintettel a főváros nagyobb fás területein történt fairtásokra – is lényeges változás lenne a fideszes fővárosi politikában. Szavai azért is különösek, mert a kormánypárti oldalról rendre úgy reagálnak a klímavédelmet hiányoló ellenzéki szólamokra, hogy az ellenzék csak politikai hasznot akar hajtani a kérdésből, illetve a fideszes megszólalások sokszor bagatellnek tartják a klímaváltozás jelentőségét.

Tarlós István

A főpolgármester eddig úgy tűnik inkább azzal a taktikával él, hogy amivel az ellenzék évikig kritizálta, annak megoldására a választások előtt próbál – egyelőre konkrétumoktól mentesen – ígértet tenni. Hasonlóan cselekedett a közelmúltban a 3-as metró kocsijaival is: az oroszok által felújított szerelvények nem kaptak klímát, 35 fokos hőmérsékletet mértek az utastérben, a kritikákra pedig bejelentette a városvezetés, hogy tárgyalásokba kezd a klíma utólagos beszereléséről az orosz gyártóval. Ugyancsak ez történt a Ferihegyi repülőgépes zajszennyezés kérdésében, amely során a választások előtt fogtak hozzá az éjszakai repülés szigorításának a város légterében.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.