9 órai iskolakezdést javasol a főváros a járvány második hulláma elleni védekezés részeként

2020. június 29., 18:14

Szerző:

Csúsztatott iskolakezdést javasol a járvány második hulláma elleni védekezés részeként a főváros - adta hírül közleményben a budapesti városvezetés.

A reggel 7 és 8 óra közötti budapesti tömegközlekedésen utazók egyharmada diák, főként középiskolás és felsőoktatásban tanuló. A közlemény szerint annak érdekében, hogy "ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben,

a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára."

A BKK számításai szerint egy ilyen lépcsőzetes iskolakezdés esetén 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken.

A közlemény szerint a főváros és a BKK most azon dolgozik, hogy "helyreállítsák a bizalmat a közösségi közlekedéssel kapcsolatban és minimalizálják a fertőzésveszélyt. Ennek egyik feltétele a távolságtartás lehetővé tétele, a zsúfoltság elkerülése." A városháza szerint a bizalom helyreállítása a város élhetőbbé tételét is szolgálja, hogy a budapestiek, ha tehetik a közösségi közlekedést válasszák.


A csúsztatott iskolakezdésről hétfőn a városvezetés, a BKK, az oktatásért felelős Emmi és az irányítása alá tartó Klebelsberg Központ, továbbá a tíz budapesti tankerület, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a fővárosban több oktatási intézményt fenntartó egyházak (katolikus, református, evangélikus, MAZSIHISZ, baptista), felsőoktatási intézmények, szakképzési centrumok és szakszervezetek képviselőivel egyeztetett. Az ötlet gyakorlatba való átültetésről további egyeztetésekre hívják az intézményvezetőket.

A városháza tervezi azt is, hogy a munkáltatókkal hasonló fórumot szervezzenek, és azokon a munkahelyeken, ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.