Tállai András mintha újra elfelejtette volna megemlíteni, hogy EU-s pénzből felújított utat ad át, de aztán gyorsan emlékeztették

2019. február 15., 15:18

Szerző:

Uniós forrásból megújult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 3312-es jelű Hejőpapi-Hejőbába-Oszlár összekötő út mintegy 1,2 kilométeres szakasza, amely új burkolatot kapott.

Az útszakasz átadását pénteken tartották Hejőpapiban, ahol Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében azt a kormányzati törekvést ismertette, amely szerint

a vidékieknek is legalább olyan feltételek között kell élniük, mint a városiak.

Mint hangsúlyozta, az Orbán-kormány nemcsak beszél erről, hanem komoly döntéseket is hoz.

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója elmondta: a társaság a Közlekedésfejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Tartalék I. elnevezésű projektet 357 millió forint vissza nem térítendő  EU-s támogatásból valósítja meg, a 3312-es jelű, Hejőpapi-Hejőbába-Oszlár összekötő út 1,2 kilométeres szakaszára ebből a pénzből 50 millió forintot fordítottak. Mint mondta, a térségben az elmúlt nyolc évben 8,1 milliárd forint uniós és hazai forrásból mintegy 150 kilométernyi út újult meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül az országban több mint 526 kilométernyi négy és öt számjegyű mellékút teljes körű felújítását indította el, csaknem 55 milliárd forintból, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 70 kilométernyi út felújítása fejeződött, illetve fejeződik be.

Még jó – fűzhetjük hozzá –, hogy  Peiker Tamás említést tett az EU-s forrásról, Tállai András ugyanis hasonló esetekben notóriusan elfelejti megemlíteni, hogy az adott utat brüsszeli pénzből újították fel, azokat pedig, akik erre felhívják a figyelmét, kitiltja a Facebook-oldaláról. Ezzel nyilván azt akarja megúszni, hogy az Orbán-kormány képmutatónak tűnjön, és az EU elleni harc közepette elfogad támogatást az általa Szovjetunióhoz hasonlított szervezettől.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.