Tágra nyílt szemmel hazudja a csodálkozó felháborodást a Fidesz-propaganda

2018. november 13., 12:48

Szerző:

Most éppen az a Fidesz témája, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR, és az EU eltitkolt programban osztogatja Soros pénzét a déli útvonalon mozgó menekülteknek, akik bankkártyán jutnak hozzá az ingyensegélyhez. A Fidesz bevetette a teljes kommunikációs arzenált a „civilektől” (CÖF) a „szakértőkig” (Migrációkutató Intézet, Bakondi György), meg persze az elmaradhatatlan politikusok Kósa Lajostól Halász Jánosig, akik a megdöbbenéstől tágra nyílt szemmel háborodtak fel, hogy csak most tudták meg (egy Habony-féle szlovén portál „tényfeltáró leleplezéséből"), micsoda galádság folyik délen. Hollik István fel is tette a kérdéseket, „Hogyan lehetséges ez?", „Akik elindították, miért titkolták el a létezését, ki és mennyi pénzzel tölti fel ezeket a bankkártyákat, hányszor vehet fel egy migráns és milyen összeget ezekről a kártyákról?", kérdezte. Sőt: „Az unió vagy az ENSZ kért-e és kapott-e engedélyt egy ilyen program elindítására a tagállamoktól?"

Az Index röviden összefoglalta a választ a fideszes propaganda felháborodott műcsodálkozására:

a program első pillanatától kezdve bizonyíthatóan mindent tud az egészről a magyar kormány.

Amúgy a program lényege az, hogy a menedékjogért folyamodók kapnak egy bankkártyát, ezen a segélynek szánt pénzzel (ami persze nem valami csillagászati összeg, hanem 170 euró), a pénzt a kormánypárti sejtetéssel szemben feltételekkel kapják, nem akárki juthat hozzá, és Soros Györgynek mindehhez speciel semmi köze. 

Ha a kormány mégsem tud a dologról, akkor valami nagy probléma van. Magyarország is UNHCR-donor ugyanis, így részt vehet például az ülésen, amelyben átbeszélik a következő évet. 2017-őszén ezen az ülésen a névsor szerint ott volt Horváth Zsuzsanna, a magyar ENSZ-nagykövet, aki egykor a Miniszterelnökségen is volt helyettes államtitkár. Ezen az ülésen az ENSZ EU-s képviselője beszélt az összes EU-tagállam nevében, és a mondanivalója az volt, hogy mindenki támogatja az UNHCR programjait. Magyarország nem fűzött ehhez különvéleményt.

Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője a 168 Órának korábban megerősítette: egy évek óta létező programról van szó, amelyről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. 

Az EU 2017 júliusában egy sajtóközleményben jelentette be, hogy az Európai Bizottság (melynek tagja Navracsics Tibor is) ESTIA néven új humanitárius programot indít, ennek részeként 57,6 millió euró jut majd arra, hogy bankkártyán, készpénzként adják oda az érkező migránsoknak/menekülteknek. A sajtóközleményben van egy link  egy részletes táblázathoz is, melyben leírják, hogy mikori döntéssel, hány eurót, milyen szervezeten keresztül adnak majd ki.

Nehéz elképzelni, hogy a migrációs helyzetet titkosszolgálati eszközökkel is figyelő kormány minderről semmit nem tudott, különösen hogy hogy a program kiterjesztéséről a kézivezérelt Magyar Idők és az Origo is idén áprilisban, azt írták, „már több mint 23 ezer embert szállásoltak el városokban, rendszeres pénzbeli támogatást pedig 41 ezernek nyújtanak".

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.