Habony Árpád szlovén televíziója találta ki az álhírt, amelyet Kósa Lajos tényként tálalt

2018. november 7., 09:46

Szerző:

444 írja az álhíreket leleplező portál, a Snopes nyomán, hogy a szlovén hírtelevízió, a Nova24 röppentette fel azokat az információkat, amelyek szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Soros Györggyel karöltve bankkártyát és havonta több ezer eurót ad balkáni útvonalon érkező menekülteknek.  A kiosztott bankkártyák száma – hangzik a hír –25 ezer és 83 ezer között lehet. Ezekre érkezik állítólag a havi több ezer euró érkezik, a finanszírozásba pedig Soros György is beszállt – mondta Kósa Lajos, hozzáfűzve, az Európai Bizottság és az UNHCR „több mint 130 millió eurót” osztott ki összesen a migránsok között, ezen felül Soros György mintegy 500 millió dollárt költött rájuk.

A Nova24 névtelenséget kérő rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Bosznia-Hercegovinában MasterCard kártyákat villantó migránsokat láttak és többjüket elfogták, mert első pillantásra szegénynek tűntek, de drága cipőkben jártak, okostelefonokat, illetve anonim bankkártyákat is találtak náluk, amelyekkel pénzt vettek fel a a bankjegyautomatákból.

Ezt Magyarországon először az enyhén szólva kormányközeli Origo kapta fel, aztán hétfőn Németh Szilárd, kedden pedig Kósa Lajos kezdte el visszhangozni, csakhogy egyszerű hazugság az egész. A 168 Óra kérdésére Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője – akkor még Németh Szilárd állításaira reagálva – elmondta,

van egy évek óta létező program, de arről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. A menekültek nem havi több ezer eurót, hanem  mindössze havi 20-30 dollárt kapnak, a sorszámozott bankkártyák útja, ahogyan a pénzköltés is teljesen legális, követhető, a bankkártyákra kizárólag menekültstátuszért folyamodó, azaz legális utat választó emberek lehetnek jogosultak.

A Nova24 Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök pártja, az SDS mögött áll, egyik tulajdonosa Orbán Viktor rejtélyes tanácsadója, Habony Árpád, akinek a cége, a Modern Media Group 2016 áprilisában szerzett 15 százalékos tulajdonrészt benne, amivel párhuzamosan két másik kormányközeli társaság, a Ripost Media Kft. és a Ridikül Magazin Kft. szintén 15-15 százalékot vett meg. Előbbiben kizárólag Schatz Péter, az MTVA volt üzleti és termékfejlesztési igazgatója jogosult cégjegyzésre, az utóbbi Halkó Gabriellának, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatójának a tulajdona.

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.