Másodfokon helyben hagyták a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának büntetését, nyolc évre fegyházba megy

2019. szeptember 10. 12:56 - szerző: Bíró Veronika

Jogerős.

Kedden folytatódott a Győri Ítélőtáblán a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója, V. János, és az intézmény volt nevelője, K. Béla pere másodfokon. A másodfokon eljáró bíróság helyben hagyta az első fokú ítéletet mindkét vádlott esetében. Eszerint fenntartotta a volt igazgató 8 év fegyházbüntetését, és a volt nevelő felfüggesztett szabadságvesztését.

A bíróság a bűncselekmények minősítésen változtatott, de a büntetések maradtak. Az ítélet jogerős.

V. János és védője zárt tárgyalást kért, a perbeszédek és a vádlottak felszólalásai így a sajtó kizárásával zajlottak. A vádlottak nem járultak hozzá, hogy hang- vagy képfelvétel készüljön róluk. V. Jánost vezetőszáron vitték el.

Fotó: Bíró Veronika

Első fokon a Székesfehérvári Törvényszék járt el, amely megállapította, hogy az elsőrendű vádlott, V. János 26 évig volt a gyermekotthon igazgatója, több kitüntetés tulajdonosa, lakó- és társadalmi közösségének megbecsült tagja. A gyermekeket az otthonban 4 és 8 éves koruk között helyezték el, valamennyien az elsőrendű vádlott gyámsága alá kerültek. V. János a gyermekekkel jó kapcsolatot alakított ki, némelyik gyermek apjaként tekintett rá.

Ez idő alatt az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 9 esetben V. János szexuálisan közeledett a nevelése és gyámsága alatt álló gyermekekhez, amelyek több esetben szexuális együttlétet eredményeztek.

Így előfordult az is, hogy ruhán keresztül a sértettek nemi szervét fogdosta, és ennek viszonzására szólította fel a sértetteket. Előfordult az is, hogy a sértett simogatása után kijelentette, hogy a sértettel análisan szeretne közösülni, ám ez a sértett tiltakozó magatartása miatt az utolsó pillanatban meghiúsult. Volt olyan eset is, amikor a sértett és az elsőrendű vádlott között 10 éven át tartó szexuális kapcsolat alakult ki. V. János a sértettek szexuális szolgáltatását apróbb ajándékokkal, esetenként nagyobb összeggel jutalmazta.

A másodrendű vádlott a gyermekotthon dolgozójaként utolsó munkanapján búcsúbulit tartott, és az egyik erősen ittas nevelt fiatalt 10 ezer forint ígéretével szexuális vágyának kielégítésére hívta fel, amelybe a sértett beleegyezett.

Az elsőfokú bíróság V. Jánost folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, szexuális erőszak bűntettének kísérlete, szexuális visszaélés bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. K. Bélát szexuális visszaélés bűntette miatt 1 év 6 hónapi szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az első- és másodrendű vádlottat végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynél 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban áll.

Az első fokon eljáró bíróság az első- és másodrendű vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette, 1 rendbeli szeméremsértés vétsége, és 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosbításért, V. János védőügyvédje a felmentés érdekében fellebbezett. A letartóztatásban töltött idő beleszámít a büntetésbe.