Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak miatt a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját

2018. november 21., 10:48

Szerző: Bíró Veronika

Szerdán hirdetett első fokon ítéletet a Székesfehérvári Törvényszék a szexuális erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt bicskei gyermekotthon volt igazgatója és egy volt nevelő ügyében.

A volt igazgatót nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak miatt.

A volt igazgatót a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletének bűntettében, szexuális visszaélés bűntettében, három rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében. Büntetése 8 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés – amelynek kétharmada letöltése után szabadon bocsátható –, illetve nyolc évre közügyektől eltiltás. Véglegesen eltiltották minden olyan munkától, amely kiskorúak nevelésével vagy gondozásával függ össze.

Szexuális visszaélés, szeméremsértés és kiskorú veszélyeztetés vádja alól felmentette a bíróság.

Fotó: Bíró Veronika

A volt nevelőt, K. Bélát kétrendbeli szexuális visszaélés bűntettében bűnösnek találta, ezért egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, három évre felfüggesztve. Végleges hatállyal eltiltották kiskorú gyerekek nevelésével, gondozásával összefüggő foglalkozástól. Szexuális visszaélés bűntette, kiskorú veszélyeztetése bűntette alól felmentette őt a törvényszék.

Az elsőrendű vádlott, V. János 26 éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, és 2011 augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A másodrendű vádlott 2015 augusztusától 2016 márciusáig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben.

A vádirat szerint az igazgató éveken át követett el szexuális visszaéléseket a nevelése, felügyelete alatt álló gyerekekkel, 12 éven aluliakkal szemben is, a nevelő négy gyereket molesztált.

Fotó: Bíró Veronika

Az elsőrendű vádlott két 12 éven aluli, három 14 éven aluli gyerekkel éveken keresztül követett el szexuális visszaéléseket, egy 14 éven aluli tanulót pedig megpróbált szexuális cselekményre rábírni. Ezen felül két 18 éven aluli sértettel szemben tanúsított súlyosan szeméremsértő magatartást, egy további ilyen korú sértettet rendszeresen molesztált, míg egy másik, 15. életévét be nem töltött kiskorúhoz megpróbált szexuálisan közeledni.

A másodrendű vádlott négy 14 éven aluli sértettel szemben követett el szexuális visszaéléseket.

A bíró az indoklásban az igazgatót éretlen, nárcisztikus személyként, a nevelőt pedig infantilisként írta le.

Indoklásában elmondta, hogy volt olyan eset, hogy pornófilmet nézetett az egyik sértettel, volt, akit maszturbálásra biztatott, majd zsebkendővel törölgette őt. Volt olyan gyerek, akivel kölcsönösen elégítették ki egymást, kézzel és orálisan is az igazgató szolgálati lakásán.

A bíró a sértettek történetét is ismertette. Van köztük olyan, aki bántalmazó környezetből került a gyermekotthonba, és többen egyfajta apafigurát láttak az igazgatóban, illetve volt olyan gyerek, akinek kötődési vágya, szorongásos tünetei erősíthették fel a kötődést a férfi iránt. A bíró az egyik sértettet befolyásolható személyiségként mutatta be, akire a pubertáskori szexuális feszültség is jellemző volt. A bíró a másodrendű vádlott ítéletének indoklásában elmondta, hogy volt olyan sértett, akit a volt nevelő orálisan elégített ki, és volt, akivel análisan közösült.

A két vádlott csendben hallgatta a bírói indoklást, a volt igazgató egyes vádpontoknál a fejét ingatta tagadólag. Az indoklás alatt egy ponton két sértett kivonult a teremből.

Fotó: Bíró Veronika

A bíró elmondta, hogy ellentmondás feszül egyes vallomásokban, illetve volt olyan vádpont, amit nem talált bizonyítottnak. Megállapította, hogy a vallomások ennek ellenére realisztikusak voltak.

A bíró a nyolc év fegyházbüntetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy a bíróság figyelembe vette az első rendű vádlott szakmai tevékenységét is, amelyet kitüntetésekkel is díjaztak. Enyhítő körülmény az idő múlása és az eljárás hossza.

A vádirat szerint mindketten súlyosan megszegték a feladatukból eredő kötelezettségüket, veszélyeztetve a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését.

A Fejér Megyei Főügyészség tavaly augusztusi közlése szerint a maximálisan kiszabható büntetés a volt igazgató esetében 22,5 év fegyházbüntetés, a volt nevelő esetében pedig 12 év börtönbüntetés.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, az első rendű vádlott enyhítésért fellebbezett. A másodrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, de az elsőrendű nem. – Megfellebbezem az ítéletet, töredéke felel meg a valóságnak az elhangzottaknak – jelentette ki V. János.

Még folytatta volna, de a bíró leállította, hogy most elég annyi, hogy fellebbez.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.