Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a bicskei gyermekotthon szexuális erőszak miatt elítélt volt igazgatója ügyében

2018. november 23., 11:44

Szerző: Bíró Veronika

Súlyosbításért fellebbezett a Fejér Megyei Főügyészség a bicskei gyermekotthon volt igazgatója, V. János és az otthon volt nevelője ügyében. Mindkettőjük esetében a kiszabott büntetés súlyosbítását kérte az ügyészség, részben pedig a felmentéseket, részben a jogi minősítéseket támadta a fellebbezésben – közölte lapunkkal Jászberényiné dr. Király Teodóra főügyészségi szóvivő.

A súlyosbítás mértékéről egyelőre nincs információ, de a főügyészség ma elküldte fellebbezési kérelmét az ügyben a bíróságra.

Szerdán hirdetett első fokon ítéletet a Székesfehérvári Törvényszék a szexuális erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt bicskei gyermekotthon volt igazgatója és egy volt nevelő ügyében.

A volt igazgatót nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak miatt.

Fotó: Bíró Veronika

Az elsőrendű vádlott, V. János 26 éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, és 2011 augusztusáig az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja. A másodrendű vádlott 2015 augusztusától 2016 márciusáig gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztensként és növendékügyi előadóként dolgozott az intézményben.

Az ítélet indoklása szerint a volt igazgató, az elsőrendű vádlott két, 12. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló kiskorú személlyel éveken keresztül – egyikük esetében 2010-2016 között, mintegy hat éven át – szexuális cselekményt végzett. További három, 14. életévét be nem töltött, nevelése, felügyelete alatt álló sértettel 2007 és 2016 között huzamosabb időn át és két, 18. életévét be nem betöltött tanulóval a velük szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve 2011. és 2012. év folyamán végzett szexuális cselekményt.

A volt nevelő, a másodrendű vádlott két, 18. életévét be nem töltött sértettel, a velük szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve 2015. decemberében és 2016. márciusában szexuális cselekményt végzett.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, 1 rendbeli szexuális erőszak bűntettének kísérletében, 4 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében és 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 8 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette és az 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette esetében bizonyítottság hiányában, míg az 1 rendbeli szeméremsértés vétsége esetében bűncselekmény hiányában mentette fel.

A bíróság a másodrendű vádlott bűnösségét 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntettében állapította meg és ezért őt 1 év 6 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A törvényszék 1 rendbeli szexuális visszaélés vádja alól bűncselekmény hiányában, 1 rendbeli szexuális visszaélés alól pedig bizonyítottság hiányában mentette fel.

A törvényszék mindkét vádlottat végleges hatállyal eltiltotta az olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzik, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban állnak.

Az ügyről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.