Szentmisét tartanak Budapesten a Magyar Tudományos Akadémiáért

2019. március 6., 14:33

Szerző:

Két tudós kezdeményezésére március 24-én közbenjáró szentmisére hív a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. A hírt az Akadémiai Dolgozók Fóruma osztotta meg Facebook-oldalán.

Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas fizikus és Újfalussy Balázs Gordon Bell-díjas fizikus kezdeményezte, hogy március 24-én közbenjáró szentmisét tartsanak a Magyar Tudományos Akadémiáért és a magyar egyetemekért, az akadémiai és egyetemi dolgozókért és családjaikért, a magyar tudományos kutatásért és felsőoktatásért.

Tavaly nyár óta tart ugyanis az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vitája. A tárca visszatartja az MTA alaptámogatását, és a legutóbbi minisztériumi tervek szerint az MTA vagyonát és kutatóhálózatát egy alapítványba szervezi ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az MTA milyen formában működhet tovább, illetve hogy az ötezer dolgozó áprilistól milyen forrásból kap fizetést.

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.