Romák között: TBC terjed Faddon?

Tizenhárom TBC-gyanús esetet vizsgálnak Faddon. Eddig csak arról a hétgyerekes roma asszonyról derült ki, hogy megbetegedett, akinek a családtagjait és több rokonát is kórházba szállították. Áprilisban teljes szűrővizsgálatot tart az ÁNTSz a településen.

2010. február 8., 21:48

– Nem kell tartani tömeges TBC járványtól Faddon — közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) Fülöp János polgármester, miután tizenhárom helyi lakosnál vizsgálja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a fertőző tüdő-gumókór gyanúját. Hozzátette, hogy a szűrővizsgálatokat azután rendelte el az ÁNTSZ, hogy két hete megbetegedett egy hétgyerekes roma asszony.

Közölte, hogy a család nyomorúságos körülmények között él egy szoba-konyhás lakásban, ahová azután költöztek, hogy a paksi önkormányzat ledózeroltatta a korábbi otthonukat. Fadd polgármestere elmondta, hogy várhatóan áprilisban szűrővizsgálatot tartanak a településen.

A Szekszárdi Tüdőgondozó vezetőjétől, Dr. Gagyi Emmától az RSK megtudta, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, a baktériumokat a beteg köhögéssel, tüsszentéssel, köpéssel juttathatja a levegőbe, a látens beteg nem fertőz, csak az, akinél már kifejlődött a kór, és a rossz higiéniai körülmények hozzájárulhatnak a betegség terjedéséhez.

Hozzátette, hogy eddig csak a roma asszonyról derült ki, hogy fertőzött, kilenc gyereket és négy felnőttet kórházban vizsgálnak fertőzés gyanújával. Eredmény nyolc hét múlva várható és elképzelhető, hogy addig a betegek kórházban maradnak.

Dr. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos bejelentette, hogy az ÁNTSZ kistérségi intézete elvégezte a szűréseket, gondoskodott a gyógyszeres, valamint a megelőző kezelésekről. Hozzátette, hogy bár Magyarországon nem kötelező a tüdőszűrés, Tolna megyében várhatóan még az idén kötelezővé teszik, mert ott tavaly majdnem megduplázódott a tbc-s betegek száma - írta a Roma Sajtóközpont.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.